Opština Nikšić i EPCG potpisali memorandum za projekat "Sunčani grad"

"Ovo je istorijski trenutak za naš grad jer će prostor koji je prepoznat po nimalo lijepim slikama dobiti novu estetsku dimenziju, a osnovna je da će se na kvalitetan način rješavati stambeno pitanje stanovnika Nikšića", kazao je predsjednik te opštine

7077 pregleda 48 reakcija 10 komentar(a)
Potpisan memorandum o razumijevanju za projekat "Sunčani grad", Foto: Svetlana Mandić
Potpisan memorandum o razumijevanju za projekat "Sunčani grad", Foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović potpisali su memorandum o razumijevanju za projekat „Sunčani grad“.

"Ovo je mali korak u realizaciji velikog projekta, strateški važnog za Nikšić, EPCG i sve državne institucije“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, kupovinom Željezare i sticanjem vlasništva i nad zemljištem koje je van kruga fabrike, riječ je o oko 400.000 metara kvadratnih, a i Opština ima značajan dio zemljišnih površina u neposrednom okruženju, stekli su se uslovi da se krene u realizaciju pomenutog projekta.

Istakao je da EPCG na godišnjem nivou izdvaja dva miliona eura za rješavanje stambenog pitanja zaposlenih, to nije dovoljno, a gradnjom "Sunčanog grada" će uspjeti da obezbijede mnogo više stanova za zaposlene bez dodatnog izdvajanja sredstava. Stanove će takođe, moći da dobiju i zaposleni u lokalnoj upravi, ali i u državnim institucijama i ministarstvima.

“Ovo je istorijski trenutak za naš grad jer će prostor koji je prepoznat po nimalo lijepim slikama dobiti novu estetsku dimenziju, a osnovna je da će se na kvalitetan način rješavati stambeno pitanje stanovnika Nikšića. Realizacijom ovog projekta pokušaćemo da oplemenimo jedan prostor i da promijenimo njegovu estetsku sliku. Grad Nikšić će nastaviti da se razvija jednom mnogo boljom dinamikom. U tom prostoru planirane su i značajne investicije svjetskih investitora“, kazao je Kovačević.

Đukanović i Kovačević
Đukanović i Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Istakao je da će, prije svega, stambeno biti zbrinuti mještani koji žive na prostoru gdje će "Sunčani grad" biti građen.

“Pored toga što će Opština zaposlenim u lokalnoj upravi moći da ponudi rješenja stambenog pitanja ovim projektom biće mnogo lakše da realizujemo mnoge socijalne probleme“, istakao je Kovačević.

Prema njegovim riječima i izgradnja ovog kompleksa doprinijeće urbanističkom uređenju grada i njegovom estetskom izgledu. Sličan memorandum EPCG će ponuditi i ostalim institucijama. U naredna dva mjeseca biće raspisan javni konkurs za vizualizaciju “Sunčanog grada”.

“Projekat daje novu šansu području koje predstavlja kontinuitet grada jer se nastavlja na urbane cjeline. Urbanistička rješenja su pokazala da postoji mogućnost da se na tom prostoru izgradi do 1.000 stambenih jedinica sa svim pratećim sadržajima”, kazala je Mirjana Nikolić saradnik na pripremi projekta. Riječ je o prostoru podijeljenom u nekoliko cjelina sa obje strane Ulice Vuka Karadžića do parkinga Željezare.

Đukanović i Kovačević
Đukanović i Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Najbolje rješenje, kako su kazali, po odluci kompetentnog žirija, koje bude pristiglo na konkurs, biće nagrađeno sa 50 hiljada eura, za drugonagrađeni rad predviđeno je 20 hiljada, a za trećenagrađeni 10 hiljada eura.

Predviđen je i otkup još dva rada sa po pet hiljada eura, kazali su iz EPCG. Sredstva za konkursni fond obezbijediće Elektroprivreda Crne Gore.

Bonus video: