Odgođeno ročište o tužbi "Montenegro Erlajnsa" protiv "ToMontenegra": Odluka o vještačenju u decembru

"Montenegro erlajns" u stečaju želi naknadu štete i tvrde da zaposleni u novoj avio-kompaniji "ToMontenegro" koriste uniforme koje su oni platili

2182 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Air Montenegro
Ilustracija, Foto: Air Montenegro

Na ročištu u Privrednom sudu povodom tužbe koju je firma "Montenegro Erlajns" (MA) u stečaju pokrenula protiv novog nacionalnog avio-prevoznika "ToMontenegro", odgođena je glavna rasprava dok će se sud o predlogu ekonomsko-finansijskog vještačenja izjasniti na nastavku spora, zakazanom za decembar.

Bivša avio-kompanija traži nadoknadu štete jer kako tvrde, njihovi nekadašnji zaposleni rade za "ToMontenegro" koristeći uniforme čiju su izradu oni finansirali. Tačan iznos potraživanja preciziraće nakon ekonomsko-finansijskog vještačenja, ali u tužbi navode da ih je izrada uniformi koštala oko 70,5 hiljada eura.

Sudija Faruk Mušović je na jučerašnjem ročištu zadužio advokata "Montenegro erlajnsa" Borisa Ćorsovića da sudu dostavi predlog, odnosno pojasni šta će biti predmet finansijsko-ekonomskog vještačenja. Bivša avio-kompanija za to ima 15 dana, nakon čega će se na predlog izjasniti ili dati svoj i novi državni avioprevoznik "ToMontenegro".

O predlogu za vještačenje sud će odlučiti na idućem ročištu, zakazanom za 20. decembar.

U Privrednom sudu se vodi više postupaka u kojem MA u stečaju traži potraživanja od države ili od sadašnjeg avio-prevoznika.

U februaru je započeo spor u kojem MA traži od država isplatu 100 miliona eura sa zateznom kamatom zbog navodnog neispunjavanja obaveza iz posebnog leks specijalisa za ovu firmu koji je donijela Vlada u mandatu premijera Duška Markovića.

MA u stečaju od "ToMontenegra" traži isplatu naknade sa zateznom kamatom u okvirnom iznosu od oko pet miliona, jer smatraju da su u njihovu korist platili carinjenje dva aviona.

Iz MA u stečaju su ranije osporavali i logo "ToMontenegra" jer smatraju da je istovjetan ili sličan njihovom orlu i da je povrijeđen registrovani žig kompanije.

Bonus video: