Martinović da pismeno objasni šta OMP sada traži od "Plantaža"

Zbog spornog poravnanja sa OMP-om pohapšeno je šest članova bivše uprave "Plantaža" protiv kojih je pokrenuta optužnica i koji čekaju suđenje

11319 pregleda 5 komentar(a)
Nikola Martinović, Foto: Boris Pejović
Nikola Martinović, Foto: Boris Pejović

Pravni zastupnik kompanije "OMP Engeneering" Nikola Martinović mora u narednih osam dana da pismeno pojasni svoju tužbu protiv "Plantaža" jer ova koju je napisao nije jasna, navodi se u odluci sutkinje Privrednog suda Marije Adžić, nakon današnjeg ročišta.

Ovo ročište odnosi se na nastavak sudskog spora koji je počeo 2014. godine nagon što je propao zajednički projekat izgradnje fabrike briketa. U prethodnom sudskom postupku vještaci su se izjasnili u korist "Plantaža", odnosno da fabrika nije proradila zbog pogrešne opreme koju je nabavio "OMP".

Međutim i pored toga bivša uprava "Plantaža", predvođena predsjednikom borda Veselinom Vukotićem i izvršnom direktoricom Vericom Maraš, prihvatila je ugovor o poravnanju kojim je ovoj privatnoj kompanije trebalo da se isplati 350 hiljada eura u novcu i plac u Donjim Kokotima koji je tada bio procijenjen na milion eura. "OMP" bi "Plantažama" ustupio suvlasništvo u zajedničkoj kompaniji "Plant OMP" u čijem vlasništvu je jedan hangar na Ćemovskom polju na zemljištu "Plantaža".

U međuvremenu je došlo do promjene vlasti i uprave u ovoj državnoj kompaniji a nova nije prihvatila poravnanje. "OMP" je preko izvršitelja prinudno naplatio iznos od 350 hiljada sa troškovima, ali je nakon nove odluke, Privrednog suda krajem prošle godine, taj iznos vratio "Plantažama".

U međuvremenu su po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva pohapšeni članovi bivše uprave "Plantaža" upravo zbog sumnji da su ovim poravnanjem napravili višemilionsku štetu državnoj kompaniji, a protiv šestero članova uprave je podignuta optužnica i čekaju suđenje.

Martinović sada tvrdi da novom tužbom traži da se ispuni ugovor o poravnanju. Zastupnik "Plantaža" Miloš Komnenić je kazao da to nije tačno, da taj ugovor više nije na snazi, kao i da nije jasno na šta se ova tužbe uopšte odnosi i predložio da to Martinović pismeno obrazloži, što je sutkinja Adžić i zatražila.

"OMP Engineering" osnovali su Oleg Obradović, Miodrag Ivanović, bivši direktori Telekoma i učesnici afere o njegov privatizaciji, kao i funkcioner DPS-a i bivši ministar Predrag Bošković, koji je u međuvremenu izašao iz te kompanije.

Bonus video: