Ništa od izgradnje golf terena na Spasu

Direktorat Glavnog državnog arhitekte odbio zahtjev za davanje saglasnosti na idejno rješenje tog atraktivnog projekta nekadašnjeg belgijskog počasnog konzula i biznismena Žan Luk Dumortijea

15131 pregleda 12 komentar(a)
Animacija izgleda golf terena, Foto: Opština
Animacija izgleda golf terena, Foto: Opština

Priča o izgradnji prvog golf terena sa 18 rupa sa pratećim sadržajima na ovom dijelu Jadrana, na brdu Spas iznad Budve, koji je još prije više od deceniju i po promovisao biznismen, počasni konzul Belgije Žan Luk Dumortije, po svemu sudeći i dalje će ostati samo kompjuterska animacija, jer je Direktorat Glavnog državnog arhitekte odbio zahtjev za davanje saglasnosti na idejno rješenje tog atraktivnog projekta.

“Direktorat Glavnog državnog arhitekte nalazi da se nijesu stekli uslovi za davanje saglasnosti na idejno rješenje arhitektonskog projekta za izgradnju golf terena”, piše u rješenju tog vladinog resora u koje su “Vijesti” imale uvid.

Zahtjev je podnijela “Montenegro Golf Course”, koja se još u Centralnom registru vodi kao zajednička kompanija Opštine Budva i belgijskog počasnog konzula Žan Luk Dumortijea. Dumortije se, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, vodi kao predsjednik Odbora direktora.

Žan Luk Dumortije
Žan Luk Dumortijefoto: Vijesti, Savo Prelević

Opština je, preko svog preduzeća “Budva holding”, još 2012. zaključila ugovor o zajedničkom ulaganju sa kompanijom R.E.B. d.o.o. belgijskog biznismena, te je polovinom marta te godine i zvanično registrovana firma “Montenegro Golf Course”, u kojoj Budvani imaju 15 odsto akcijskog kapitala, a ostatak belgijska strana. Kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, kompaniju R.E.B. Golf, u kojoj je Dumortije ovlašćeni zastupnik, osnovala je firma “HilL Spas Budva”, a nju HSB za razvoj projekata o nekretninama.

Sporno je to što je još 2015. Opština donijela odluku o skraćenom postupku likvidacije “Budva holding”. Međutim, to preduzeće i dalje postoji, osnivač je Skupština opštine, a u odboru direktora su nekadašnji čelnici lokalnih odbora DPS i SDP, od kojih mnogi više nijesu ni živi.

Preduzeće je 2008. godine osnovala Skupština opštine Budva i firmi je povjereno da gazduje sa tri miliona kvadrata opštinske zemlje, od Jaza do Buljarice, koja je tada procijenjena na 250 miliona eura. Osnovni zadatak firme bio je da animira inostrane investitore kako bi gradili turističke objekte na atraktivnim zemljišnim kompleksima. Opština je 2009. formirala i kćerku firmu “Adriatic holding” kojoj je dala na upravljanje 10 atraktivnih parcela, procijenjene na oko 63 miliona eura. Ni ta firma nije realizovala zacrtani cilj - privlačenje inostranih partnera na berzama, pa je početkom janura 2012. pokrenut postupak dobrovoljne likvidacije, a potom je i zvanično ugašena. Zemlja, ustupljena dvjema firmama, i dalje se u katastarskoj evidenciji vodi na lokalnu upravu, a nikada nije ni preknjižena.

Kako je tada u više navrata isticano iz Opštine, ona je u preduzeće “Montenegro golf course” unijela 30 hektara koje Opštna posjeduje na brdu Spas, kako bi se realizovao projekat izgradnje golf terena.

Još prije 11 godina postojale su naznake da bi mogla početi izgradnja golf terena. Naime, “Montenegro Golf Course” raspisala je međunarodni tender za izbor izvođača radova na izgradnji prvog održivog golf terena, a vrijednost investicije, kako se pomninjalo, prelazila je stotinu miliona eura.

Dumortije je još 2006. kupio veliki zemljišni kompleks na brdu Spas, od oko 600 hiljada kvadrata, kada je i promovisao ideju izgradnje prvog golf terena sa 18 rupa u Crnoj Gori. Projektom su bila predviđena i dva hotela, te prateći sadržaji, i oko 20 luksuznih vila.

Međutim, od toga se nije odmaklo, jer su svih godina projekat pratili brojni problemi.

Ministarstvo pravde Crne Gore dozvolilo je krajem novembra prošle godine izručenje počasnog konzula Belgije u Crnoj Gori Žan Luk Dumortijea Švajcarskoj radi vođenja krivičnog postupka za dva krivična djela.

Iz Ministarstva su tada kazali da su to rješenje donijeli nakon zakonito sprovedenog ekstradicionog postupka pred Višim sudom u Podgorici i Apelacionim sudom, u kojem je pravosnažno utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Dumortijea.

Bonus video: