Valerija Saveljić će biti direktorka "Solari gradnje"

Doskorašnji direktor Vuksanović podnio krajem avgusta ostavku i vratio se u matičnu kompaniju CEDIS

34711 pregleda 260 reakcija 50 komentar(a)
Odbor direktora bi sjutra trebalo da je izabere: Valerija Saveljić, Foto: djuric zoran
Odbor direktora bi sjutra trebalo da je izabere: Valerija Saveljić, Foto: djuric zoran

Odbor direktora “EPCG Solari gradnje” sjutra bi trebalo na sjednici da imenuje Valeriju Saveljić, članicu Građanskog pokreta URA, za izvršnu direktorku ove državne kompanije, saznaju “Vijesti” od izvora bliskih kompaniji.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Saveljićeva je jedina koja se prijavila na konkurs raspisan četvrtog septembra.

Ona trenutno pokriva poziciju direktorke državne firme “Project - Consulting” - nacionalna jedinica za implementaciju projekata iz oblasti komunalnih djelatnosti i zaštite životne sredine.

Prema detaljima oglasa “Solari gradnje” izvršni direktor se bira na period od četiri godine sa mogućnošću ponovog izbora. Kandidat mora da ispunjava sljedeće uslove - najmanje VII 1 nivo kvalifikacije obrazovanja, tehnički, pravni ili ekonomski fakultet, najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima u nivou tražene kvalifikacije obrazovanja.

Na Skupštini akcionara EPCG, koja je planirana za danas, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” trebalo bi da se izabere novi odbor direktora Rudnika uglja Pljevlja. Na dnevnom redu je isplata dividende energetske kompanije za 2021. godinu

Doskorašnji izvršni direktor Ranko Vuksanović je krajem avgusta podnio ostavku na tu funkciju zbog, kako je tada saopšteno, prelaska na drugo rukovodeće radno mjesto, odnosno, zbog povratka u matičnu kompaniju Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

“Smatram da sam obavljajući funkciju izvršnog direktora dao maksimalan doprinos formiranju i razvoju kompanije, edukaciji i obuci zaposlenih, te da je projekat Solari 3000+ i 500+ uspješno priveden kraju na šta sam veoma ponosan, kao što sam ponosan i na pozitivan finansijski bilans za prvih šest mjeseci 2023. godine, kada se radilo punim kapacitetom’’, kazao je Vuksanović.

“EPCG Solari gradnje” je formirala Elektroprivreda (EPCG) 2021. godine za nabavku, projektovanje, ugradnju i održavanje fotonaponskih sistema.

U skladu s dugoročnim ciljevima, strategijom održivosti i bilateralnom saradnjom s Evropskom unijom u pogledu smanjenja emisije CO2, EPCG je inicirala projekte koji se odnose na zamjenu i smanjenje korišćenja štetnih izvora energije.

Energetsku tranziciju počela je projektom Solari 3000+ i 500+, a pored projekata za domaćinstva i poslovne objekte, planirani su i projekti postavljanja solarnih elektrana na neplodnom zemljištu u ruralnim područjima i na vodenim površinama.

Bonus video: