FOTO Štrajk u Pošti podržalo 450 radnika, upravi će poslati najavu generalnog štrajka

Zaposleni traže povećanje zarada za 30 odsto, iz uprave navode da o tome mogu razgovarati nakon završetka devetomjesečnog poslovnog izvještaja

22329 pregleda 48 reakcija 44 komentar(a)
Detalj sa štrajka, Foto: Boris Pejović
Detalj sa štrajka, Foto: Boris Pejović

U svim opštinama danas je od osam do devet časova održan štrajk upozorenja radnika Pošte Crne Gore, dok će najava generalnog štrajka za 2. oktobar danas biti poslata upravi kompanije.

Predsjednik štrajkačkog odbora ispred Jedinstvenog sindikata Pošte Jugoslav Marković kazao je "Vijestima" da je štrajk potpisom podržalo 450 radnika od ukupno 730, koliko ima zaposlenih ne računajući menadžment i radnike angažovane po ugovorima sa agencijama za preuzimanje.

Osnovni zahtjev štrajkačkog odbora je povećanje zarada za 30 odsto, koje sada za poštare i šalterske radnike iznose oko 550 eura.

On je naveo da im se svakodnevno pridružuju novi radnici, kao i da do generalnog štrajka očekuje podršku i druge sindikalne organizacije Novog sindikata Pošte.

Iz uprave kompanije su "Vijestima" odgovorili da nisu odbili zahtjev za povećanjem zarada, već da to razmotriti u oktobru nakon završetka devetomjesečnog poslovnog izvještaja. Oni su kazali da shvataju položaj radnika i da je inflacija obezvrijedila primanja, ali i da ne mogu povećati zarade ta procenat koji bi značio uvođenje kompanije u gubitak.

Kazali su i da prema Zakonu o zaradama u javnom sektoru državno preduzeće koje posluje sa gubitkom mora smanjiti fond zarada za deset odsto.

"Kada je riječ o mogućnostima povećanja zarada, u ovom trenutku nije moguće govoriti o obuhvatu povećanja, ali da ćemo o tome razgovarati na kraju trećeg kvartala ove godine. Bez adekvatne analize nije moguće dati odgovor da li je iz redovnih prihoda i u kom obimu moguće povećati zarade, zbog čega nećemo davati paušalne ocjene", kazali su "Vijestima" iz Pošte.

Oni navode i da nisu dobili formalnu najavu generalnog štrajka, za šta bi organizatori imali obavezu da učine ukoliko se na taj potez odluče.

"Osim najave u medijima, menadžment nije dobio zvaničan dokument Organizatora o stupanju generalni štrajk. Svakako, od naših zaposlenih očekujemo odgovoran odnos i razumijevanje javnog značaja poštanskih usluga, te ipak vjerujemo da će predmetna pitanja biti rješavana na konstruktivniji način, budući da je do sada izostalo da se kroz dijalog sva pitanja sagledaju", naveli su iz uprave kompanije.

Kako su pojasnili Pošta u ovom trenutku broji 948 zaposlenih na neodređeno vrijeme, troje zaposlenih po ugovoru na određeno i 213 zaposlenih posredstvom agencije za privremeno ustupanje zaposlenih. Nisu odgovorili na dio pitanja koliko je to više angažovanih radnika u odnosu na 2020. godinu.

Jedan od zahtjeva je da subota ne bude radna, već da se organizuju samo dežurstva.

"Univerzalna poštanska usluga predstavlja uslugu od javnog interesa za Crnu Goru u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama. Ovo je usluga propisanog kvaliteta i standarda. Prema stručnim mišljenjima, na osnovu kojih je i utvrđeno radno vrijeme poštanskih službenika, kontinuitet usluge moguće je obezbijediti samo šestodnevnom radnom nedjeljom, naravno uz 40 časova radne nedjelje. Uostalom, ovakvu organizaciju imaju i Pošta Srbije i Pošta Hrvatske, što je javno dostupno na njihovim internet stranicama, tako da ne stoji tvrdnja da je Pošta Crne Gore izuzetak u regionu", naveli su iz kompanije.

Bonus video: