Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore domaćin kongresa računovođa

Predsjednik Upravnog odbora ISRCG Vinko Nikić kazao je da je ovogodišnji događaj prilika da se sagledaju teški trendovi i nađu rješenja kako bi se poboljšao ekonomski ambijent

1689 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Institut sertifikovanih računovođa
Foto: Institut sertifikovanih računovođa

Međunarodni kongres računovođa i revizora Crne Gore, u organizaciji Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore održava se u Ulcinju.

Tema ovogodišnjeg Kongresa je "Računovodstveno/revizorska profesija u funkciji implementacije ciljeva održivog razvoja" i privukla je pažnju i interesovanje, kako računovodstveno-revizorske profesije, tako i akademske zajednice, javnog sektora, bankarskog sektora i šire javnosti.

Predsjednik Upravnog odbora ISRCG Vinko Nikić kazao je da je ovogodišnji događaj prilika da se sagledaju teški trendovi i nađu rješenja kako bi se poboljšao ekonomski ambijent.

"To će biti korisno da unaprijedimo konkretan ekonomski ambijent u Crnoj Gori, da pospješimo finansijsku stabilnost i da pronađemo rješenje za prevazilaženje i smanjenje inflatornih kretanja u Crnoj Gori", kazao je Nikić.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović poručio je da razumije probleme sa koji se susrijeću računovođe, a najveći problem vidi u nelojalnoj konkurenciji.

"Država u saradnji sa strukom mora da učini sve da se obezbijedi uklanjanje sive ekonomije na ovom tržištu. Zbog neadekvatnog ponašanja pojedinaca narušava se ugled računovodstvene profesije u Crnoj Gori“, kazao je Damjanović.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković istakao je važnost računovodstvene profesije.

"Nadam se da ćete učiniti sve kako bi prihodi Crne Gore koji joj pripadaju bili naplaćeni, a kako bi se država izborila sa korupcijom koja se sprovodi u kompanijama. Zato je vaša ogromna obaveza da iskazi državnih kompanija budu istiniti“, kazao je Joković.

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić poručio je da svaki pojedinac treba da da svoj doprinos ukupnoj finansijskoj stabilnosti. Napominje da je bankarski sistem u Crnoj Gori stabilan te da su svi parametri da istorijskom maksimumu.

"Visoka likvidnost, visoki depoziti koji su oko 5,4 milijarde eura. To je znak povjerenja u banke ali zabrinjava odsustvo sklonosti prema investiranju“, poručio je Žugić.

Da računovodstveno revizorska profesija daje veliki doprinos u kreiranju standarda uspješnog i zakonitog poslovanja i pravilne primjene poreskih propisa smatra Vladimir Bulajić, direktor Uprave prihoda i carina.

"To ima direktni i indirektni uticaj na održivost budžeta i efikasnost upravljanja sistemom javnih finansija što je od posebnog značaja. Saradnja sa računovođama je dio našeg strateškog pristupa", poručio je Bulajić.

Tokom drugog dana kongresa potpisan je Sporazum o saradnji ISRCG i Privredne komore Crne Gore čime je formalizovana dugogodišnja saradnja dviju institucije.

Bonus video: