"Novi Volvox" gradiće žičaru od Sutorine do vrha Žvinje

Projekat žičare dobio izvođača nakon ponovljene javne nabavke i odbijanja žalbe

11053 pregleda 16 komentar(a)
Trasa planirane žičare: Brdo Žvinje, Foto: Google maps
Trasa planirane žičare: Brdo Žvinje, Foto: Google maps

Panoramsku žičaru u Herceg Novom, od Sutorine do brda Žvinje, gradiće podgorička firma “Novi Volvox” a trenutno se radi na izradi idejnog rješenja za ovaj 9,88 miliona eura vrijedan projekat, kazali su “Vijestima” zvanično iz Uprave za kapitalne projekte (UKP).

Početna stanica žičare biće u blizini Karaule u Sutorini a završna kod crkve na Ilinici.

Kompanija “Novi Volvox” izabrana je kao izvođač u ponovljenom postupku jer je prvobitno raspisanu javnu nabavku poništila u cjelosti Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, postupajući po žalbi. Podgorička firma je u drugom postupku dala najpovoljniju ponudu ali je početak projekta odgađan zbog nove uložene žalbe.

“Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je rješenjem od 24. jula ove godine odbila žalbu kao neosnovanu”, navodi se u odgovoru Uprave.

Iz UKP su kazali da je za opremanje žičare ponuđena oprema istog proizvođača kao za gondole na dionici Kotor-Lovćen, odnosno italijanske kompanije “Leitner”. Kako su kazali, glavni projekat i same radove “Novi Volvox” radiće po principima “projektuj i izgradi” i “ključ u ruke”. Iz Uprave su naglasili da je rok izvršenja ugovora za izradu glavnog projekta tri mjeseca od dana potpisivanja, dok je rok za izvođenje radova godina od uvođenja izvođača u posao.

“Ugovorena vrijednost iznosi 9.888.888 eura bez uračunatog PDV-a”, kazali su iz UKP.

“Novi Volvox” i “Leitner”, gradili su po ugovoru o koncesiji, i žičaru od Kotora do Lovćena, koja je otvorena u julu ove godine.

Iz Uprave su pojasnili da projekat u skladu sa smjernicama iz Prostorno urbanističkog plana (PUP) za Herceg Novi za period do 2030. godine, uključuje izgradnju polazne i izlazne stanice sa prodajnim mjestima i kapijama za prolaz putnika kao i liniju žičare sa stubovima i ostalim elementima. Dodali su da će platforme za prijem putnika biti izgrađene na polaznoj i izlaznoj stanici dok će gondola moći da prevozi 150 putnika na sat.

Osim toga, navode da je na izlaznoj stanici predviđen ugostiteljski objekat površine do 40 metara kvadratnih bruto, sa terasom od 150 kvadrata i pratećim sadržajima. Iz Uprave su kazali da će broj kabina i njihov kapacitet biti definisan glavnim projektom, u skladu sa traženim kapacitetom žičare. “Pravoliniska razdaljina će iznositi 970 metara, visinska razlika 400 metara a maksimalna brzina kretanja užeta biće pet metara po sekundi”, pojasnili su iz Uprave.

Iz Kabineta predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića su “Vijestima” prethodno kazali da cijena za vožnju planiranom gondolom još nije poznata ali da neće biti skuplja od onih u okruženju, da će biti popusta za grupne posjete te da je za očekivati nižu cijena za mještane. Upitani o sličnim projektima za taj primorski grad, iz Opštine su ranije kazali da planiraju izgradnju pokretnih stepenica ili lifta, kojim bi povezali šetalište Pet Danica i Dvoranu Park u centru grada.

“Na taj način bi se ostvarila nova vertikalna komunikacija koja bi zamijenila, za mnoge, naporne stepenice i znatno olakšalo kretanje od mora do centra grada”, kazali su ranije iz gradske uprave i istakli da još razmatraju najbolje rješenje zbog konzervatorskih uslova koje zahtijeva gradsko jezgro.

Bonus video: