Pošta: Spremni na razgovor o povećanju zarada

"Osnov za unapređenje informacionih rješenja proizašao je iz nužnosti da se unaprijedi vođenje odvojenog troškovnog računovodstva", kazali su iz Pošte

10417 pregleda 23 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Pošta Crne Gore reagovala je na današnji tekst "Vijesti" u vezi sa pregovorima Sindikata i rukovodstva te kompanije.

Reagovanje prenosimo integralno:

"Povodom teksta objavljenog u današnjem izdanju Vijesti u vezi sa predstojećim razgovorima rukovodstva Pošte Crne Gore sa reprezentativnim sindikatima želimo da navedemo sljedeće:

"Zahtjevi zaposlenih u Pošti Crne Gore uvijek nailaze na otvorena vrata, a u konkretnom slučaju u vezi povećanja zarada ovo se potvrđuje i činjenicom da smo zaključivanjem Priloga Kolektivnog ugovora sa reprezentativnim sidikatom Novom sindikalnom organizacijom u maju 2023. godine za 790 zaposlenih povećali zarade za 10% bruto i tada smo javno obećali da ćemo na kraju trećeg kvartala razgovarati o visini novog povećanja za sve zaposlene.

"Dakle, obećano se ne dovodi u pitanje, a razgovori koji su pred nama predstavljaju nastavak težnji rukovodstva Kompanije i reprezentativnih sindikata da učine sve što je moguće da se uslovi rada poboljšaju, što je i smisao socijalnog dijaloga.

"U vezi sa nabavkom novog informacionog sistema, naglašavamo da je izvšena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i Planom javnih nabavki, a nabavka je sprovedena u otvorenom postupku preko centralizovanog elektronskog sistema javnih nabavki, gdje je kao najpovoljniji ponuđač izabran međunarodni konzorcijum čiji je nosilac crnogorska renomirana IT kompanija, pa prema tome navode o kupovini od kume nije uputno ni komentarisati.

"Neodmjerene i neistinite izjave o nabavci Centralizovanog integrisanog informacionog sistema, zasnovane na ličnoj percepciji pojedinca, ne doprinose stvaranju adekvatnog ambijenta u susret razgovorima koje očekuju zaposleni u Pošti Crne Gore.

"Svakako, ovo ni na koji način, ne može i neće uticati na odlučnost čelnika Kompanije da učine sve u mjeri mogućeg da zajednički sa reprezentativnim sindikatima poboljšamo uslove rada zaposlenih, ali kako je i navedeno u nekoliko navrata ranije u mjeri koja neće ugroziti funkcionisanje i razvoj Kompanije.

"Koristimo ovu priliku da podsjetimo da je osnov za unapređenje informacionih rješenja proizašao iz nužnosti da se unaprijedi vođenje odvojenog troškovnog računovodstva, čije nedostatnosti iz prethodne decenije su prema nalazima Agencije za elektornske komunikacije i poštansku djelatnost i nezavisnih revizora koje je ta Agencija angažovala, dovele do toga da Pošta ne može da naplati troškove za neopravdano finansijsko opterećenje, koji se mjere u iznosu od preko 10 miliona eura.

"Shodno ovome, treba postaviti pitanje kome smeta novi informacioni sistem i činjenica da već daje rezultate u pogledu suzbijanja i otkrivanja zloupotreba iz ranijeg perioda i doprinosi povećanju prihoda, te čemu otpor da se uvođenjem novih tehnologija ide u korak sa vremenom i želja da se njeguje davno prevaziđeni pristup iz ranijeg socijalističkog društveno-političkog uređenja, sada kada smo kao država i društvo nepovratno opredijeljeni prema integraciji u društvo razvijenih država Evropske unije.

"U vezi s ovim, kada govorimo o dobiti Pošte Crne Gore za 2022. godinu, radi razjašnjenja ukazujemo da je iz finansijskih iskaza za 2022. godinu jasno vidljivo da su ukupni prihodi u 2022. povećani u odnosu na 2022. godinu. Finansijskim planom za 2022. godinu na prihodnoj strani kao nefakturisani prihod planirana su bila sredstva od naknade za neopravdano finansijsko opterećenje za 2021. godinu, a koje Pošta trpi zbog pružanja univerzalnih poštanskih usluga. Međutim, kako taj trošak Agencija za elektronske medije i poštansku djelatnost nije verifikovala nalazeći nedostatke upravo na podacima iz ranijih informacionih sistema, to je Pošta u skladu sa računovodstvenim standardima morala iznos od 400.000,00 eura troškovati na rashodnoj strani zbog čega je dobit manja od očekivane", kazali su iz Pošte.

Srdačan pozdrav,

Bonus video: