UPC i dalje analizira da li priređivači igara na sreću treba da plate uvozni PDV

Jedino "Vezuv" godinama plaća taj porez, dok ostali smatraju da nisu obveznici

11644 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava prihoda i carina (UPC) još nije odlučila da li svi priređivači igara na sreću treba da plaćaju porez na dodatu vrijednost (PDV) na uvozne usluge.

UPC i Ministarstvo finansija su krajem prošle godine, analizirajuću poslovanje sektora igara na sreću zbog pripreme novog zakona, otkrili da je kompanija “Vezuv” jedini priređivač igara na sreću koji godinama uredno plaćao ovaj porez. Za proteklih šest godina "Vezuv" je samo po ovom osnovu u državnu budžet uplatio tri miliona eura, dok ostali priređivači nisu ni eura smatrajući da oni nisu njegovi obveznici.

Nakon što je “Vezuv” dobio informacije da ostali ne plaćaju ovaj porez uputili su početkom godine dopise Ministarstvu finansija i UPC u kojem su tražili objašnjenje i odgovor da li treba i dalje da plaćaju porez na te usluge, ako ne treba da li će im biti vraćen pretplaćeni iznos ili će svi ostali priređivači početi da ga plaćaju.

Iz te kompanije su tada “Vijestima” kazali da će nastaviti da plaćaju PDV na uvozne usluge kao i do sada, ali da traže odgovore od nadležnih koje još nisu dobili.

Iz UPC su “Vijesti” u maju odgovorili da su kod priređivača pokrenuli nadzorni postupak kako bi utvrdili status te obaveze, kao i da će "primjena zakonskih propisa biti jednoobrazna za sve priređivače igara na sreću”.

Iz te institucije "Vijestima" su sada kazali da nadzorni postupak još nije završen i da će po njegovom okončanju imati stav. U međuvremenu "Vezuv" je ostao jedini priređivač koji prijavljuje i plaća PDV na uvozne usluge.

Priređivači igara na sreću nisu obveznici naplate PDV-a jer se on ne obračunava na uplate za igre na sreću, ali plaćaju PDV na usluge i robu koju kupuju a iz inostranstva (uvoza) najčešće nabavljaju kvote i softvere za klađenje. Međutim, ovdje je navodno sporno mjesto izvršenog prometa usluge.

Krajem decembra prošle godine usvojene su izmjene Zakona o PDV-u, kojim je između ostalog navedeno da se mjestom prometa usluge smatra Crna Gora ako su usluge pružene van Crne Gore, a stvarno se koriste u Crnoj Gori. Ostaje da se konačno riješi dilema da li se ova izmjena može odnositi na priređivače igara na sreću koji kvote i softvere nabavljaju u inostranstvu a koriste ih za pružanje usluga u Crnoj Gori.

Od toga će zavisiti da li će ostali priređivači početi da plaćaju ovaj porez ili će država vratiti "Vezuvu" uplaćeni iznos.

Bonus video: