Obradović: Radnici Instituta Igalo mogu biti optimistični; Keković: Jedino privatizacija nije održiv model

"Ako se problem ne riješi preduzećemo najradikalnije korake za spasenje Instituta", kazao je odbornik u Skupštini Opštine Herceg Novi Marko Lučić

12507 pregleda 5 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Mirko Kotlaš
Sa konferencije, Foto: Mirko Kotlaš
Ažurirano: 26.09.2023. 14:09h

Nakon duže vremena radnici Instituta Igalo mogu biti optimistični jer će se na problemima od sada raditi u kraćim rokovima, kazala je predsjednica Sindikata Instituta "Dr Simo Milošević" Marija Obradović.

Ona je to kazala na konferenciji za medije "Dijalogom za spas Instituta Dr Simo Milošević", koja se održala nakon tematske sjednice za spas te ustanove.

Sjednici za spas Instituta su između ostalih prisustvovali i ministar finansija Aleksandar Damjanovic, predsjednik Skupstine opštine Herceg Novi Ivan Otović, manjinski akcionar Žarko Rakčević i direktor Instituta Savo Marić.

Obradović je dodala da je Institut prošao kroz ukupno 15 godina pokušaja privatizacije te da u njemu trenutno radi 265 medicinskih radnika.

"Institut ukupno raspolaže sa 24 hektara zemljišta i oko 600 kreveta u I fazi, i 800 u II", naglasila je ona.

Lučić: Institut je u vrlo lošoj situaciji

Marko Lučić, odbornik u Skupštini opštine Herceg Novi kazao je da je sastanak bio izuzetno koristan.

"Rezultat od 20.000 potpisa je izuzetan", naglasio je on.

On je dodao da su kao delegacija Herceg Novog na sjednici kazali da je Institut život tog grada. Zato su spremni da pregovaraju i riješe probleme te ustanove jer je u vrlo lošoj situaciji.

On je naglasio da je Damjanović iznio konkretne korake za rješenje problema Instituta i da je napravljen napredak.

"Rakčević je takođe iznio par dobrih predloga", kazao je Lučić.

On je kazao da bi vrlo brzo moglo da dođe do rješenja za tu ustanovu ali naglasio da se rokovi moraju poštovati.

"Ako se problem ne riješi preduzećemo najradikalnije korake za spasenje Instituta", naglasio je on.

Keković: Institut mora biti brend koji će da afirmiše Crnu Goru

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da Institut mora biti brend koji će da afirmiše Crnu Goru. On je dodao i da Rakčević kao manjinski akcionar, prihvata i želi rad na predlozima.

"Ministarstvo ekonomskog razvoja greškom nije bilo pozvano. Dogovorili smo se da uputimo obraćanje premijeru Abazoviću da do kraja naredne sedmice zakaže sastanak za pomoć Institutu", kazao je Keković.

Dodao je da ukoliko ne bude razumijevanja za taj poziv, organizovaće novu konferenciju radi traženja novog modela. Naglasio je da će se Kabinetu premijera obratiti već sjutra te da im je cilj da maksimalno uspore odliv kadra.

Keković je odgovarajući na pitanja novinara kazao da je postojao niz predloga ali da nisu diskutovali o svakom pojedinačno, te da to ostavljaju nakon što porazgovaraju sa Abazovićem.

"Bilo je više modela i svaki je održiv. Jedini koji nije, jeste privatizacija", naglasio je Keković.

Obradović: Danas isplaćena avgustovska plata

Obradović je kazala da im je avgustovska plata isplaćena danas te da sada nema dugovanja ka radnicima sa te strane. Naglasila je da su platu dobili zahvaljujući rehabilitaciji pacijenata tokom ljetnje sezone.

Kazala je da zbog duga Instituta ka Elektroprivredi, novčanu pomoć te energetske kompanije ne očekuju.

Obradović se osvrnula i na najavu prema kojoj bi gradani Norveške otkazali ugovor za liječenje u Institutu.

"To bi bilo katastrofalno. Jedino možemo da pretpostavimo da im je problem to što se dešava radnicima u Institutu, na sve ostale ocjene smo dobili pozitivan ishod", kazala je Obradović.

Bonus video: