UPC: Kod 17 priređivača igara na sreću utvrđene nepravilnosti od 1,2 miliona eura

Iz UPC navode da nije tačno da još analiziraju da li priređivači imaju obaveze plaćanja PDV-a na uvozne usluge već da su sprovodili inspekcijski nadzor

12282 pregleda 4 komentar(a)
UPC, Foto: Luka Zeković
UPC, Foto: Luka Zeković

Povodom teksta "UPC i dalje analizira da li priređivači igara na sreću treba da plate uvozni PDV" iz Uprave prihoda i carina (UPC) su pojasnili da je Operativnim planom kontrola za 2023.godinu, planiran inspekcijski nadzor kod 33 poreska obveznika koja obavljaju djelatnost priređivanja igara na sreću.

Kazali su da je ovaj inspekcijski nadzor završen kod 24 poreska obveznika, dok je kod devet poreskih obveznika inspekcijski nadzor u toku.

Naveli su i da su u postupcima inspekcijskog nadzora, kod 17 poreskih obveznika utvrđene korekcije, poreske obaveze, u ukupnom iznosu od 1.285.396,39 eura.

"Od ukupnog broja poreskih obveznika kod kojih su utvrđene nepravilnosti, dva obveznika su izjavila žalbe protiv rješenja prvostepenog organa koje su sa spisima predmeta dostavljene na odlučivanje drugostepenom organu, dok su dva poreska obveznika blagovremeno dostavila primjedbe na zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru i kod istih je u toku postupak donošenja rješenja kojim se utvrđuju poreske obaveze. Shodno navedenom, nije tačno da Uprava prihoda i carina "analizira i dalje" da li bi priređivači igara na sreću trebalo da plate poreske obaveze po osnovu PDV, kao što je navedeno u jučerašnjem tekstu, već poreski organ ima jasan i precizan stav po osnovu oporezivanja priređivača igara na sreću, koji je sadržan u sprovedenim postupcima inspekcijskog nadzora", naveli su iz UPC.

UPC i Ministarstvo finansija su krajem prošle godine, analizirajuću poslovanje sektora igara na sreću zbog pripreme novog zakona, otkrili da je kompanija "Vezuv" jedini priređivač igara na sreću koji godinama plaća PDV na uvozne usluge.

Za proteklih šest godina "Vezuv" je samo po ovom osnovu u državnu budžet uplatio tri miliona eura, dok ostali priređivači nisu ni eura smatrajući da oni nisu njegovi obveznici.

Bonus video: