Nabavku dampera odobrio Odbor direktora pljevaljskog Rudnika uglja

Doskorašnji predsjednik Odbora direktora Dušan Janjušević potvrdio da je za nabavke iznad pola miliona potrebna saglasnost odbora. Navodnu štetnu nabavku od skoro 3,5 miliona za koju krive Lekića tužilaštvu prijavili iz Demokratske partije socijalista

13656 pregleda 4 komentar(a)
Da nije poništena prva nabavka jeftinije bi prošli: Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Da nije poništena prva nabavka jeftinije bi prošli: Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Bivši izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić pozvao je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da što prije okonča izviđaj nabavke dva dampera za potrebe kompanije, i tvrdi da u tom poslu nije bilo nikakvih nepravilnosti.

Ovi damperi su nabavljeni na drugom tenderskom postupku u aprilu 2022. godine uz saglasnost Odbora direktora za nepuna 3,5 miliona eura. Prvi tender (procijenjen na 3,4 miliona) prethodno je poništio Odbor direktora nakon što je Komisija za javne nabavke sačinila je izvještaj po kome je jedina ponuda koja je dostavljena bila oko 3,2 miliona eura. Iz Komisije su naveli da je to bilo za oko 742,7 hiljada skuplje u odnosu na nabavku dampera koja je pokrenuta u decembru 2020. godine i koju je sproveo prethodni menadžment predvođen DPS-om od koga je upravljanje kompanijom preuzeo u aprilu te godine. “Vijesti” imaju uvid u izvještaj koji je sačinila Komisija.

Prema Statutu pljevaljske kompanije za svaku nabavku koja prelazi pola miliona eura odbor direktora mora dati saglasnost, što je “Vijestima” potvrdio doskorašnji predsjednik Odbora direktora Dušan Janjušević.

Lekić je za “Vijesti” kazao da je odugovlačenje postupka u vezi sa nabavkom dampera njemu nanosi štetu i zato poziva tužilaštvo da, kako je rekao, stavi tačku na neutemeljene optužbe, koje iznose njegovi politički protivnici.

Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) ranije je izuzelo od čelnika te državne kompanije kompletnu dokumentaciju o nabavci dampera, a ovaj slučaj je još uvijek u fazi izviđaja. Navodne štetne poslove tužilaštvu je prijavila Demokratska partija socijalista (SDT).

Lekić upozoravao da se ne poništava tender

Lekić navodi da je nabavka dampera bila u skladu sa zakonom o transparentnom postupku sa čijim tokom i realizacijom su bili upoznati svi članovi Odbora direktora

“Tu ne postoji bilo kakva tajnovita, zakulisna radnja, kako razni emisari pokušavaju nevješto da objasne ovu nabavku, a zapravo sve vrijeme ciljali su samo mene”, istakao je Lekić.

On je pojasnio da je RUP, shodno planu javnih nabavki, raspisao tender za nabavku dva dampera nosivosti 120-150 tona.

“U dopunskom rudarskom projektu koji je važi do 2025, kao i u Biznis planu i Planu javnih nabavki koji je usvojio Odbor direktora, a istovremeno i Skupština akcionara predviđena je nabavka dampera nosivosti 120 do 150 tona. Odbor direktora je donio odluku o nabavci, a ja kao izvršni direktor formirao komisiju koja je napravila tendersku dokumentaciju i raspisala tender. Kad smo dobili ponudu, neko je, a mogu da pretpostavim ko, napravio paniku i dao sebi za slobodu da paušalno procijeni da je ponuđena cijena dampera visoka. Ja kao izvršni direktor upoznao sam sa tim postupkom Odbor direktora”, tvrdi Lekić, odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li smatra da je nabavkom ovih dampera oštetio RUP.

On je podsjetio da je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK), kojoj je slučaj nabavke dampera prijavljen, konstatovala da nema nepravilnosti i da je postupak tenderske procedure sproveden u skladu sa zakonom.

“Agencija je samo na neki način sugerisala da bi možda bilo bolje da se poništi tender i da se promijeni Komisija u sljedećem raspisivanju tendera. Nakon svih informacija Odbor je mene i direktora investicija zadužio da naknadno pribavimo informativne ponude o cijenama dampera nosivosti 120 do 150 tona. Mi smo pribavili informativne ponude i ja sam kao i ljudi iz investicija bili mišljenja da nije trebalo poništiti tender jer smo došli do zaključka da su samo u tom vremenskom periodu osnovni materijali koji učestvuju u izradi dampera kao što je čelik i bakar i drugo poskupili 40 odsto. Tako da je ta cijena negdje bila realna. Pored svega toga Odbor direktora je ipak poništio tu nabavku. Formirao sam novu komisiju koja je raspisala ponovo tender i na tenderu je dobio Ugljevik, jedini ponuđač”, kazao je Lekić

Lekić je kazao da je ponuda koju je dao Ugljevik bila veća nego ponuda koju je poništio Odbor direktora, te da je kompanija dodatno bili na gubitku zbog kašnjenja sa nabavkom novih dampera.

Janjušević imao suprotno mišljenje

Na pitanje da li je Odbor direktora mogao da poništi drugi tender Lekić je kazao da su mogli, ali da to nisu uradili.

“Imali su mogućnost da ponište tender, ali čim ga nisu poništili oni su se složili. Da je nešto bilo sumnjivo i da je nešto bilo poništili bi, jer su imali pravo kako su poništili i prvi”, kazao je Lekić.

Doskorašnji predsjednik Odbora direktora Dušan Janjušević potvrdio je “Vijestima” da je Odbor direktora u skladu sa Biznis planom i planom javnih nabavki u februaru 2022. većinom glasova odobrio nabavku dampera.

“Moje mišljenje je bilo suprotno stavu većine kolega iz odbora, a postupak javne nabavke je okončan u aprilu mjesecu te godine”, kazao je Janjušević.

Na pitanje da li po Statutu RUP-a izvršni direktor kompanije može da sklopi bilo koji posao bez saglasnosti odbora direktora i da li Odbor direktora može da poništi bilo koji posao koji sklopi izvršni direktor ako odbor direktora procijeni da je on štetan za kompaniju, Janjušević je kazao da Odbor ditektora odobrava investicione nabavke iznad 500 000 eura.

“Za realizaciju svih nabavki, pa i onih koje je odobrio Odbor direktora, zadužen je menadžment društva na čelu sa izvršnim direktorom, koji je dužan da po okončanju javne nabavke izvijesti Odbor direktora. Međutim, Odboru nikada nisu dostavljani pomenuti izvještaji. U prethodnom periodu i najčešće na moju inicijativu Odbor direktora je prekinuo više javnih nabavki, a između ostalih i nabavku istih ovih dampera koja je odobrena u julu 2021. i obustavljena je nakon dopisa komisije za javne nabavke koja je upozorila na ogromnu razliku u cijeni za kratko vrijeme”, pojasnio je Janjušević

Janjušević nije precizirao da li je nabavka bila štetna za RUP

Janjušević nije konkretno odgovorio na pitanje da li smatra da je nabavka dampera bila štetna po najveću pljevaljsku kompaniju.

“Ispravna mehanizacija je osnov za realizaciju rudarskog projekta. Zaostaci u proizvodnji otkrivke i kašnjenje važnih projekata iz starog i izrada novog glavnog rudarskog projekta, kao i upozorenje komisije o visokoj cijeni nabavke uzrokovali su različita mišljenja o nabavci pomenutih dampera, što je u osnovi opredijelilo članove Odbora prilikom izjašnjavanja”, kazao je Janjušević.

Bonus video: