Danas pregovori o zaradama u Pošti, Novom sindikatu dovoljno i 20 odsto

Uprava Pošte Crne Gore ranije javila da će cijeli profit dati na povišicu

14417 pregleda 19 komentar(a)
Ako pregovori ne uspiju, moguć generalni prekid: Sa štrajka upozorenja, Foto: BORIS PEJOVIC
Ako pregovori ne uspiju, moguć generalni prekid: Sa štrajka upozorenja, Foto: BORIS PEJOVIC

Pregovori uprave Pošte i dva sindikata te kompanije o povećanju zarada počinju danas. Jedinstveni sindikat traži povećanje zarada za 30 odsto za zaposlene koji ne pripadaju menadžmentu kompanije, dok Nova sindikalna organizacija predlaže povećanje zarada za 20 odsto, ali za sve zaposlene računajući i upravu kompanije.

Do pregovora je došlo nakon što je prošle sedmice u organizaciji Jedinstvenog sindikata organizovan štrajk upozorenja a generalni štrajk najavljen za 2. oktobar.

Predsjednik Nove sindikalne organizacije Milan Gvozdenović, koja je donedavno bila jedina reprezentativna sindikalna organizacije u Pošti, kazao je juče “Vijestima” da je njihov izvršni odbor prije dva dana donio odluku da se pridruži pregovorima, kao i da njihov zahtjev bude povećanje zarada za sve za 20 odsto.

“Mi smo u maju ove godine sa tadašnjim direktorom Draganom Tufegdžićem dogovorili izmjene koeficijenata kojim su zarade za dio zaposlenih poštari, šalterske radnike, blagajnike... povećane za oko deset odsto, a da o sljedećem povećanju razgovaramo u oktobru kada bude završen devetomjesečni finansijski izvještaj. Dogovoreno je bilo da se cijela ostvarena dobit kompanije usmjeri na povećanje zarada. Kada je u junu došao novi direktor Josip Đurašković on je kazao da će biti ispunjeno ono što je obećao njegov prethodnik”, kazao je Gvozdenović.

On je kazao da će danas čuti šta predlaže uprava, ali da neće prihvatiti povećanje zarada koje bi bilo niže od 20 odsto.

Na pitanje da li će njihov sindikat učestvovati u najavljenom generalnom štrajku, ako ne dobiju traženo povećanje zarada, Gvozdenović je kazao da su svojim članovima prepustili da sami odluče da li će u njemu učestvovati.

Iz Jedinstvenog sindikata su ranije saopštili da su plate poštara i šalterskih radnika sada oko 550 eura, da značajnijeg povećanja zarada, izuzimajući program “Evropa sad”, nisu imali od 2010. godine, kao i da je inflacija u posljednje dvije godine obezvrijedila njihova primanja.

Predsjednik štrajkačkog odbora Jedinstvenog sindikata Pošte Jugoslav Marković, kazao je prošle sedmice “Vijestima” da će glavna tema pregovora biti zahtjev za povećanjem zarada od 30 odsto, a da će pomenuti i druge probleme koje imaju od stanja uniformi i sredstava za rad, prevozu, radu subotom i drugim problemima.

“Kažu da Pošta možda nema novca za povećanje zarada, pa ćemo na pregovorima navesti primjere na šta se sve troši novac i kako može da se uštedi”, kazao je Marković.

Iz uprave Pošte su kazali da će nakon što dobiju devetomjesečni finansijski izvještaj (januar-septembar) znati da li ima mogućnosti za povećanje zarada, a da ne odu u gubitak. Naveli su i da prema Zakonu o zaradama u javnom sektoru državno preduzeće koje posluje sa gubitkom mora smanjiti fond zarada za deset odsto.

Bonus video: