Čađenović još u fotelji, CEDIS piše odgovor inspektoru

Crnogorski elektrodistributivni sistem dobio 22. septembra od inspekcije rada obavještenje da izvršni direktor nije izabran po Zakonu o radu na tu poziciju i naređenje da se otklone nepravilnosti

42361 pregleda 80 reakcija 42 komentar(a)
Dopis inspekcije poslat 22 septembra:Vladimir Čađenović, Foto: CEDIS
Dopis inspekcije poslat 22 septembra:Vladimir Čađenović, Foto: CEDIS

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je od postupajućeg inspektora Uprave za inspekcijske poslove - Odsjek za inspekciju rada dobio obavještenje o rezultatima ispitnog postupka, sa pravom da se na isti izjasni. Poštujući dati rok, odredićemo se po tom pitanju.

Ovo je zvanično odgovoreno iz državne energetske kompanije “Vijestima” na pitanje kada će nepravilnosti biti otklonjene, odnosno, kada će Odbor direktora smijeniti Čađenovića, postaviti v. d. izvršnog direktora do izbora novog direktora i raspisati javni konkurs za izbor izvršnog direktora. Odborom direktora CEDIS-a predsjedava Mirsad Džudžerović.

Uprava za inspekcije poslove je ranije zvanično “Vijestima” saopštila da je nadzorom utvrdila da izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović nije zasnovao radni odnos u skladu sa Zakonom o radu jer nije raspisan konkurs na kome bi to mjesto bilo oglašeno zbog čega je naređeno CEDIS-u da otkloni nepravilnosti u postupku zasnivanja radnog odnosa sa Čađenovićem.

“Ako se zaista utvrdi da se radi o nepravilnosti, ista će biti otklonjena na način i u postupku, utvrđenim odredbama Zakona”, kazali su iz CEDIS-a.

Iz kompanije su naveli da im je rezultat ispitnog postupka dostavljen 22. septembra, a rok za izjašnjenje na isto je tri dana od dana prijema obavještenja.

Uprava za inspekcijske poslove je od početka godine obavila kontrole u Rudniku uglja (RUP), CEDIS-u, Elektroprivredi (EPCG), To Montenegro i Zavodu za geološka istraživanja Podgorica o zasnivanju radnog odnosa sa direktorima.

Svi inspekcijski nadzori su rađeni po podnijetim inicijativama, osim kada je u pitanju imenovanje Jonuza Mujevića na mjesto direktora Zavoda za geološka istraživanja, jer je taj nadzor inspekcija rada pokrenula po službenoj dužnosti, na osnovu medijskih natpisa da je Mujeviću od prethodnog poslodavca iz javnog sektora isplaćena otpremnina.

Za RUP, CEDIS i EPCG inspekcijski nadzor je tražila nevladina organizacija Institut Alternativa (IA).

Odbor direktora RUP-a je postupajući po nalogu inspekcije smijenio doskorašnjeg izvršnog direktora Milana Lekića i raspisao javni konkurs koji još nije okončan.

Lekić
Lekićfoto: Opština Pljevlja

“Inspekcijskim nadzorom kod CEDIS-a utvrđeno je da izvršni direktor Vladimir Čađenović nije zasnovao radni odnos u skladu sa Zakonom o radu, jer nije sproveden postupak javnog oglašavanja slobodnog radnog mjesta izvršnog direktora, zbog čega je CEDIS-u izrečena mjera ukazivanja, kojom je naređeno da otkloni nepravilnost u postupku zasnivanja radnog odnosa sa Vladimirom Čađenovićem. Inspekcijskim nadzorom kod EPCG nisu utvrđene nepravilnosti u postupku zasnivanja radnog odnosa sa izvršnim direktorom Nikolom Rovčaninom. Inspekcijskim nadzorom kod Zavoda za geološka istraživanja, inspektor je utvrdio da nema uslova za preduzimanje mjera i radnji od strane inspekcije rada u pogledu imenovanja Jonuza Mujevića na mjesto direktora”, odgovorili su iz Uprave za inspekcijske poslove nedavno “Vijestima”.

Dodaju su i da je u prvom kvartalu ove godine rađen inspekcijski nadzor u kompaniji “To Montenegro” u pogledu zakonitosti zasnivanja radnog odnosa direktora Saše Radovića, gdje su utvrđene nepravilnosti u pogledu zasnivanja radnog odnosa.

Radović nije vratio skoro 75.000 eura otpremnine koju je uzeo po odlasku iz Budvanske rivijere, a nakon inspekcijskog nalaza na poziciji vršioca dužnosti direktora nacionalne avio-kompanije ostao je nekoliko mjeseci.

Bonus video: