Izbjegnite ove 3 greške prilikom izbora fiskalne kase

Pogrešnim izborom fiskalne kase propuštate šansu da pokrenete digitalnu transformaciju poslovanja

18801 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Data Design
Foto: Data Design

Mnoge mikro i male kompanije (frizerski saloni, kozmetički saloni, auto servisi, servisi za popravke uređaja, trafike, piljare i drugi) za fiskalizaciju računa koriste obične fiskalne kase koje izgledaju kao mobilni telefon sa štampačem.

Ako je i vaša fiskalna kasa takva, onda vjerovatno morate sve pratiti ručno u rokovnicima, ili kroz Excel tabele, ukoliko želite da imate bilo kakve podatke o svom biznisu koji će vam pomoći da donosite bolje odluke.

Međutim, ukoliko je vaša fiskalna kasa bazirana na odgovarajućem softveru, može da vam pruži mnogo više od same fiskalizacije računa.

Data Design
foto: Data Design

U nastavku pogledajte koje 3 greške najčešće čine preduzeća prilikom izbora ili produženja ugovora sa dobavljačem kase za fiskalizaciju i šta možete da učinite da ih ne napravite.

Greška #1 = Biraju kasu na kojoj se nalazi softver koji nije isti kao i softver koji koristi njihova računovodstvena agencija

Ukoliko je vaša kasa bazirana na softveru koji koristi i vaš računovođa, možete da imate dnevno ažurne podatke i bolje pratite i upravljate poslovanjem. Ove informacije su izuzetno važne za unapređenje poslovanja i omogućiće vam da odluke donosite na osnovu podataka, a ne pretpostavkama.

Neki od izvještaja koje možete da pratite su:

· razlika u cijeni za određeni period,

· prIhod od određene kategorije robe

· prometi po svim objektima

· izvještaj o profitabilnosti,

· izvještaj o tokovima novca,

· predviđanje stanja gotovine na određene karakteristične datume kao što su prvi u mjesecu (obično se isplaćuju plate) i 15. u mjesecu (obično se plaća PDV).

Data Design
foto: Data Design

Greška #2 = Biraju kasu koja ne može da generiše automatsku evidenciju trgovine

Kase koje služe samo za fiskalizaciju računa obično su u prilici samo da izdaju račune i obezbijede dnevne i periodične izvještaje o prometu zbog potrebe finansijske kontrole.

Kasa koja je dio softvera omogućava vam da registrujete i sve ulaze robe, upravljate zalihama ali i da imate i automatsku evidenciju trgovine (trgovačku knjigu), izvještaj koji inspekcija prvo traži kada dođe u kontrolu.

Ovim postižete mnogo više od automatske trgovačke knjige:

· Vaš računovođa uživo ima dokumentaciju za knjiženje i njegova brzina rada se značajno povećala zbog čega može da vam isporuči dnevna knjiženja

· Sistem može da Vas obavještava o padanju zaliha ispod definisanog minimuma za neke veoma važne artikle za Vaš biznis

· Sistem na kraju dana može da vam šalje informacije o dnevnim prometima i profitabilnosti

Greška #3 = Biraju kasu koja nema bilo kakvu dodatnu funkcionalnost koja je specifična za rad preduzeća

Na primjer, ako ste frizerski ili kozmetički salon, autoservis ili se bavite sličnom djelatnošću, sistem za zakazivanje termina je važan poslovni alat.

Fiskalna kasa bazirana na softveru može da Vam pruži i informacije o:

· zakazanim/realizovanim terminima,

· rezultatu rada Vaših zaposlenih koji su postavljeni kao izvršioci tih usluga,

· informaciju o utrošenom vremenu i slično, što predstavlja i osnovu za obračun bonusa ili same zarade zaposlenih.

Do sada ste zaključili da, ukoliko koristite običnu fiskalnu kasu sa jedinom mogućnošću da fiskalizuje račune, propuštate ogromne mogućnosti za digitalizaciju, unapređenje, bolje upravljanje vašeg poslovanja i ubrzani rast biznisa.

Data Design
foto: Data Design

Ako želite da unapredite i digitalizujete vaše poslovanje ovakvom kasom, zakažite besplatan sastanak na ovom linku.

Sve prethodno navedne greške možete izbeći ukoliko nabavite fiskalnu kasu domaće platforme digitalni računovođa, koja je bazirana na softveru tiramisuerp.

U pitanju je proizvod domaće kompanije, što znači da, ukoliko se odlučite za ovu kasu, o njoj brine tim lokalnih inženjera, a vi imate lokalnu podršku i pomoć u implementaciji.

Ova fiskalna kasa bazirana na softveru pruža sveobuhvatno poslovno rješenje po cijeni koja je slična onoj koju trenutno plaćate za slične alate i računovodstvo. Cijena mjesečne pretplate kreće se od 8,00 do 15,00 EUR + PDV u zavisnosti od toga da li se vode zalihe ili ne.

Zakažite besplatan sastanak na ovom linku.