Pošta Crne Gore: Do kraja naredne sedmice odgovor na zahtjeve o povećanju plata

Kako je saopšteno iz Pošte, rukovodstvo te kompanije obavijestilo je zaposlene da će odgovor o povećanju zarada dati nakon što bude sačinjen devetomjesečni izvještaj o poslovanje. Tada će, dodaju, izaći sa iznosom mogućeg povećanja

8238 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Rukovodstvo Pošte Crne Gore najavilo je večeras da će najkasnije do kraja naredne sedmice odgovoriti na zahtjeve zaposlenih o povećanju zarada.

Kako je saopšteno iz Pošte, rukovodstvo te kompanije obavijestilo je zaposlene da će odgovor o povećanju zarada dati nakon što bude sačinjen devetomjesečni izvještaj o poslovanje. Tada će, dodaju, izaći sa iznosom mogućeg povećanja.

Zaposleni u Pošti najavili su da će 2. oktobra stupiti u generalni štrajk. Odluka je donijeta nakon današnjeg sastanka predstavnika sindikata i uprave Pošte. Iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) u saopštenju su naveli da se uprava Pošte "krajnje neodgovorno odnijela prema utemeljenom i na argumentima zasnovanom štrajkačkom zahtjevu".

Iz Pošte su naveli da su danas sa predstavnicima oba reprezentativna sindikata održali "konstruktivan i sadržajan" razgovor u kom su, tvrde, zainteresovane strane iznijele svoje viđenje ne samo u odnosu na povećanje zarada, nego i o svim drugim pitanjima za koja su sindikati smatrali da su od značaja za zaposlene.

Sastanku sa predstavnicima reprezentativnih sindikata zaposlenih, dodaju, prisustvovali su predsjednik i članovi Odbora direktora, izvršni direktor i članovi top menadžmenta.

Iz Pošte su naveli i da je zahtjev Nove sindikalne organizacije povećanje zarada za 20 odsto svim zaposlenima, dok je zahtjev Jedinstvenog sindikata povećanje zarada 30 odsto zaposlenima koji ne čine menadžment.

Izvršni direktor Josip Đurašković je rekao da je rukovodstvo spremno za dogovor, te da uvažavaju zahtjeve koji su iznijeti i da će se po njima "postupati u mjeri mogućeg", odnosno na način koji neće ugroziti poslovanje Pošte.

"Podsjetio je da je ponovno povećanje zarada obećano u maju mjesecu, kada su povećane 10 odsto, i da je tada naglašeno da će visina povećanja biti saopštena nakon devetomjesečnog izvještaja. Ponovio je da postoji puno razumijevanje za potrebe zaposlenih, ali da nivo povećanja zarada mora biti održiv i da ne smije ugroziti funkcionisanje i razvoj kompanije".

Đurašković, saopšteno je iz Pošte, očekuje od učesnika pregovora "mudre i odgovorne poteze koji neće ugroziti kompaniju".

"Posebno jer je riječ o kompaniji koja redovno isplaćuje zarade i izmiruje redovno sve druge obaveze prema državi i dobavljačima, koja je i za ovu godinu opredijelila zimnicu u maksimalnom iznosu koji predviđa kolektivni ugovor i koja je obezbijedila sredstva za održavanje Poštanskih igara koje počinju 29. septembra ove godine", piše u saopštenju.

Kako se navodi, zajednički zaključak učesnika sastanka je da je nemogućnost naplate troška univerzalnog servisa nekoliko godina zaredom ugrozila napredak kompanije, te da je naplata troška univerzalnog servisa pitanje koje će, ukoliko ne bude riješeno, okupiti zaposlene na svim nivoima da iskažu nezadovoljstvo i traže pomoć države u rješavanju.

Predstavnicima sindikata je, piše u saopštenju, ukazano da je Pošta za 2020., 2021. i 2022. godinu isplatila državi dobit u iznosu od gotovo milion eura i da plaća godišnju naknadu za licencu u iznosu od oko 150.000 eura.

Iz Pošte navode da je razgovarano o ostalim zahtjevima predstavnika sindikata, te da je konstatovano da je u prethodnom periodu nabavljeno preko 200 mopeda, da je danas pristiglo 40 električnih mopeda, a da će nove uniforme za poštare-dostavljače i šalterske službenike biti brzo obezbijeđene.

Iz Pošte tvrde da je zajednički zaključak da će predstavnici poštara-dostavljača i šalterskih službenika biti kontinuirano pozivani i konsultovani kada je riječ o odlukama koje se odnose na organizaciju posla i nastojanja da se poboljša kvalitet usluge.

"Upravo zbog navedenog i pozitivnog utiska koji je rukovodstvo Pošte Crne Gore imalo nakon održanog sastanka, iznenađeni smo odlukom o stupanju u generalni štrajk. Posebno smo iznenađeni ekspresnim saopštenjem za medije Jedinstvenog sindikata, jer je na današnjem sastanku rečeno da će odluku donijeti na organima sindikata i da će o svojoj odluci najprije obavijestiti menadžment. Sigurni smo da će i zaposleni i javnost iz navedenih činjenica lako donijeti zaključak o nivou odgovornosti pregovarača sa obije strane", zaključuje se u saopštenju Pošte.

Bonus video: