Većina radnika Pošte obustavlja rad

Oko 450 zaposlenih, većinom poštara, od ponedjeljka je u generalnom štrajku, saopšteno “Vijestima” iz sindikata

34143 pregleda 83 reakcija 68 komentar(a)
Inflacija obesmislila plate od 550 eura: Sa štrajka upozorenja, Foto: BORIS PEJOVIC
Inflacija obesmislila plate od 550 eura: Sa štrajka upozorenja, Foto: BORIS PEJOVIC

Pošta Crne Gore je od ponedjeljka u generalnom štrajku, a više od polovine radnika se do sada izjasnilo da prihvata potpunu obustavu rada, tako da radne aktivnosti u nekim poslovnicama mogu biti svedene na minimum, saznaju “Vijesti”.

Pregovori dvaju sindikata sa upravom Pošte o povećanju zarada juče nisu dali rezultate. Jedinstveni sindikat je tražio povećanje zarada od 30 odsto za zaposlene bez članova uprave, dok je Novi sindikat tražio povišicu od 20 odsto za sve računajući i menadžment.

Predstavnici Pošte su na sastanku, prema informacijama “Vijesti”, ponovili svoj stav da o bilo kojoj povišici ne mogu razgovarati dok ne dobiju devetomjesečni izvještaj o poslovanju (januar-septembar), kako rast troškova ne bi odveo kompaniju u gubitak. U naredna dva dana nije najavljen novi krug pregovora.

Predsjednik štrajkačkog odbora Jedinstvenog sindikata, koji je prošle sedmice organizovao štrajk upozorenja, Jugoslav Marković kazao je juče “Vijestima” da predstavnici uprave uprave nisu mogli pružiti bilo koje obećanje o povećanju zarada.

“Pozivali su se na izvještaj o poslovanju koji očekuju, a na naša pitanja o preliminarnim podacima nisu ih mogli saopštiti. Nisu mogli da kažu koliki može biti profit, ni da li on može obezbijediti rast zarada od nula, dva ili deset odsto. Tako da zbog praznog obećanja ne možemo da odlažemo najavljeni štrajk. Zarade poštara i šalterskih radnika su sada na nivou od 550 eura i najniže su u javnom sektoru. Inflacija i povećanje kirija su obesmislili te iznose i traženo povećanje od 30 odsto je minimum na koji pristajemo”, kazao je Marković.

On je naveo da je učešće u generalnom štrajku, kojeg su uredno najavili poslodavcu, do sada potpisalo 427 stalno zaposlenih, ali da ima još potpisa po poslovnicama i drugim opštinama koje nisu dobili, zbog čega očekuje da taj broj do ponedjeljka bude značajno veći.

Pošta ima 948 zaposlenih na neodređeno vrijeme, od čega se skoro dvjesta odnosi na menadžment, troje zaposlenih po ugovoru na određeno i 213 zaposlenih posredstvom agencije za privremeno ustupanje zaposlenih.

Marković navodi da će više od polovine od 730 radnika, koji nisu dio menadžmenta, od ponedjeljka biti u obustavi rada, a da će raditi mali dio zaposlenih i oni angažovani po ugovorima o preuzimanju.

“Ti radnici po ugovoru mogu da preuzmu dio našeg posla, tako da će Pošta vjerovatno nekako funkcionisati. Unaprijed se izvinjavam građanima koji će zbog štrajka otežano obaviti svoje potrebe, ali mi nismo imali drugo rješenje da skrenemo pažnju uprave na naše probleme i da se izborima za bolji standarda nas i naših porodica”, kazao je Marković.

Predsjednik Nove sindikalne organizacije Milan Gvozdenović, kazao je ranije “Vijestima” da je njihov izvršni odbor prije tri dana donio odluku da se pridruži pregovorima, kao i da njihov zahtjev bude povećanje zarada za sve za 20 odsto.

Na pitanje da li će njihov sindikat učestvovati u najavljenom generalnom štrajku, ako ne dobiju traženo povećanje zarada, Gvozdenović je kazao da su svojim članovima prepustili da sami odluče da li će u njemu učestvovati.

“Mi smo u maju ove godine sa tadašnjim direktorom Draganom Tufegdžićem dogovorili izmjene koeficijenata kojim su zarade za dio zaposlenih poštari, šalterske radnike, blagajnike... povećane za oko deset odsto, a da o sljedećem povećanju razgovaramo u oktobru kada bude završen devetomjesečni finansijski izvještaj. Dogovoreno je bilo da se cijela ostvarena dobit kompanije usmjeri na povećanje zarada. Kada je u junu došao novi direktor Josip Đurašković on je kazao da će biti ispunjeno ono što je obećao njegov prethodnik”, kazao je Gvozdenović prije jučerašnjih pregovora.

Bonus video: