Za direktora Rudnika uglja Pljevlja deset prijava

Završen konkurs za izbor prvog čovjeka najjače pljevaljske kompanije.

9099 pregleda 3 komentar(a)
Mora se ponovo birati Odbor direktora (ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Mora se ponovo birati Odbor direktora (ilustracija), Foto: Goran Malidžan

Na konkurs za izbor izvršnog direktora Rudnika uglja (RUP) stiglo je 10 prijava, a moguće je da je neka prijava poslata poštom zbog čega treba sačekati pri utvrđivanju konačnog broja prijava.

Ovo je saopšteno nezvanično “Vijestima” iz pljevaljske državne kompanije.

Pored opštih uslova predviđenih Zakonom o radu kandidat mora da ima najmanje VII-1 stepen stručne spreme tehničke ekonomske ili pravne struke i radno iskustvo od najmanje pet godina u struci.

Za izvršnog direktora, kako se precizira u konkursu, ne može biti izabran kandidat kojem je isplaćena otpremnina po osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa u privrednom društvu, javnoj ustanovi i drugoj javnoj službi, čiji je većinski vlasnik država, odnosno jedinica lokalne samouprave ili država, u periodu od pet godina od dana isplate otpremnine.

Odbor direktora RUP-a raspisao je 11. septembra oglas za izbor izvršnog direktora najveće pljevaljske kompanije, nakon što je to mjesto nedavno ostalo upražnjeno poslije smjene Milana Lekića sa te funkcije. Konkurs je istekao u ponedjeljak, a njime je predviđeno da se direktor izabere na period od pet godina.

Lekić je smijenjen nakon što je inspekcija rada utvrdila da je za izvršnog direktora izabran bez konkursa, iako je to bila zakonska obaveza. Na ovu se odluku Lekić žalio, a najavio je ponovnu kandidaturu.

Odbor direktora Elektroprivrede izabrao je prošle sedmice nove članove Odbora direktora RUP-a Tamaru Cmiljanić, Stanojku Kljajević, Bojana Krvavca, Emira Bidžana i Nikolu Miličića.

Prethodno je doskorašnji predsjednik Odbora direktora Dušan Janjušević tražio da bude smijenjen s te pozicije. Inspekcija rada utvrdila je da Janjušević ne ispunjava posebne uslove predviđene Aktom o sistematizaciji za radno mjesto predsjednika odbora direktora s obzirom da nema radno iskustvo u trajanju od tri godine u kvalifikaciji nivoa obrazovanja, odnosno u stručnoj kvalifikaciji. Inspekcija je obavila kontrolu po prijavi Lekića koji je tražio da se utvrdi zakonitost izbora Janjuševića na mjesto predsjednika Odbora direktora.

Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora pljevaljske kompanije juče je Kljajevićeva izabrana za predsjednicu. Istovremeno je Krvavac, kako saznaju “Vijesti”, podnio ostavku u Odboru direktora zbog sukoba interesa jer pokriva poziciju pomoćnika izvršnog direktora. Zbog ostavke Krvavca Odbor direktora Elektroprivrede mora ponovi birati kompletan Odbor direktora RUP-a.

Bonus video: