Fidelity: Evropa sad 1 pompezno najavljena, oko Evrope sad 2 samo muk

"Komunikaciona strategija programa Evropa sad 1 je stoga superiorno pobijedila u javnom diskursu i dokazala kako se komunicira kada na svojoj strani imate jasne argumente i činjenice utemeljene na dokazima"

11962 pregleda 69 reakcija 19 komentar(a)
Evropa sad, Foto: Evropa sad
Evropa sad, Foto: Evropa sad

Konsultantska kuća Fidelity consulting uporedila je strategije predstavljanja programa Evropa sad 1 i Evropa sad 2.

U svojoj analizi navode da je, kada je program Evropa sad 1 zvanično najavljen, prošao veoma kratak period do njegovog prvog javnog predstavljanja, kako poslovnoj zajednici tako i laičkoj javnosti a što su pratile detaljne analize i jasne prezentacije programa.

"Paralelno sa ovim aktivnostima, sa punim pravom i potpuno opravdano počela je i medijska „ofanziva“ kojom su se predstavili osnovni postulati ove velike reforme koja je donijela značajno i dugo očekivano povećanje životnog standarda zaposlenih, koju smo od starta podržali.

Brojna gostovanja na svim medijima uz razmjene argumenata zasnovanim na činjenicama, doprinijele su tome da se naglasi da su prednosti programa ES1 mnogo veće od vidljivih nedostataka (nerealna planiranje određenih prihoda).

Komunikaciona strategija programa Evropa sad 1 je stoga superiorno pobijedila u javnom diskursu i dokazala kako se komunicira kada na svojoj strani imate jasne argumente i činjenice utemeljene na dokazima", navodi se u analizi.

Ističu da se potpuno suprotno dešava sa programom Evropa sad 2.

"Iako je najavljen prije 5 mjeseci, za razliku od programa ES1, nije predstavljena niti prezentacija niti detaljna analiza programa Evropa sad 2. Svega u jednom predizbornom spotu šturo i netačno su najavljenje površne „matematike“ o načinu finansiranja obimne reforme koja je „teška“ oko milijardu eura godišnje. Predstavnika PES-a nema u javnosti, izbjegavaju bilo kakve razmjene argumenata i činjenica. U saopštenjima PES-a takođe se izbjegava bilo kakav pomen kako će se realizovati program Evropa sad 2. Nedavno je predstavljen je kalkulator koji predstavlja običnu matematičku operaciju množenja i pretvaranja bruto i neto platu, koji je pritom doživio potpuni fijasko. Za razliku od programa ES1, komunikaciona strategija programa Evropa sad 2 je potpuno izgubila u javnom diskursu", zaključuje se.

Iz Fidelitija su pozvali predstavnike Pokreta Evropa sad javno ukrštanje argumenata "kako bi stručna i laička javnost konačno dobila detaljan uvid u program Evropa sad 2."

"Naš stav je jasan – implementacija programa Evropa sad 2 za povećanje plata i penzija za 12 mjeseci je nemoguće bez ukidanja doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje, bez dodatnih zaduženja i rasprodaje državne imovine. Takođe, jasno tvrdimo da treća komponenta programa Evropa sad 2, puna zaposlenost za godinu dana, u Crnoj Gori nije moguća. Stoga, neka konačno izađu u javnost i dokažu suprotno. U suprotnom, neka ostane muk".

Bonus video: