Tender za 2024. godinu nova šansa za norveški program

Institut Igalo u narednom periodu neće biti ponuđen na tendersku prodaju, informiše Marić, već je bliže tome da država otkupi dio akcija manjinskih akcionara

2327 pregleda 0 komentar(a)
Institut "Dr Simo Milošević", Foto: Slavica Kosić
Institut "Dr Simo Milošević", Foto: Slavica Kosić

Predstavnici norveškog Fonda zdravstva na sastanku sa menadžmentom Instituta „Dr Simo Milošević“, koji je održan povodom najavljenog prekida norveškog programa, kazali su da je finansijska situacija presudila da donesu takvu odluku.

Kako informiše vršioc dužnosti direktora Savo Marić, zaključak sastanka je da Institut nije diskvalifikovan za 2024. godinu, već šansu može da traži na novom tenderu, prenosi RTHN.

"Imamo ponovo pravo da učestvujemo. Molio sam ih, ako osim finansijske situacije, imaju još neke sugestije prema nama, da nam kažu, da to popravimo i eventualno smanjimo broj razloga zašto ne bi bili domaćini. Optimizam još uvijek postoji. Tender će biti raspisan za 15 dana, a imamo mjesec da se prijavimo i pripremimo dokumentaciju", navodi on.

Marić informiše da delegacija iz Norveške nije imala primjedbe na medicinski dio, koji je prema anketama ocjenjen sa 4,55, već je potrebno riješiti finansijske probleme, odnosno poboljšati uslove rada, obezbjediti redovna primanja i potpisati kolektivni ugovor.

"Ako prihvatimo kolektivni ugovor i riješimo dug prema Jugobanci, dosta smo promijenili. Dobijamo platu za platom i treba se potruditi da taj trend nastavimo. Oni ne traže revoluciju od nas, realni su u svemu, kao što su realni da nas je kovid dvije godine unazadio, i njih kao bogatu ekonomiju, a ne nas kao zemlju u tranziciji", ističe Marić.

Predsjednik Opštine Stevan Katić, koji je sastanku prisustvovao u ime lokalne uprave, podsjetio je norvešku delegaciju na tradiciju dolaska pacijenata iz ove zemlje koja traje skoro 50 godina, kao i na njihov značaj za Herceg Novi.

"Možemo da kažemo da je ovaj sastanak bio uspješan barem kada je u pitanju Opština Herceg Novi, a vjerujem da je i iz ugla menadžmenta, iz razloga jer su te stvari koje su navedene kao problemi bile prepreke da se ne produži ugovor za 2024. godinu", kazao je on.

Katić je, kako navodi, upoznao delegaciju iz Osla da je Institut većinski u državnom vlasništvu, kao što je i norveški Fond i poručio im da prednost na tenderima treba dati upravo državnim kompanijama.

Institut Igalo u narednom periodu neće biti ponuđen na tendersku prodaju, informiše Marić, već je bliže tome da država otkupi dio akcija manjinskih akcionara.

"To je jedan značajan korak naprijed, jer ako država bude imala 84% ili svih 100% vlasničkog udjela, onda ima načina i pravo da da značajniju finansijsku injekciju Institutu. Onda bi određena sredstva utrošili za vraćanje dugova, a drugi dio za renoviranje kapaciteta. Govorimo stalno o podizanju cijena, ali moramo biti realni, ponuda mora da bude kvalitetnija da bi cijene bile više", kazao je Marić.

Cijene sličnih usluga u Bugaskoj i Rumuniji, kako je kazao, tri puta su veće nego u Institutu, posebno prema stranim partnerima, za šta je je potrebno uraditi detaljnu analizu i uvećati cijene za inostrana tržišta.

Bonus video: