UPCG: Ne usvajati rješenja bez prethodnog dogovora sa privredom

Unija poslodavaca pozvala da se obračun po kojem je rađen program ekonomskih reformi "Evropa sad 2" učini transparentnim i javno dostupnim

7453 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: UPCG
Sa sjednice, Foto: UPCG

Politički subjekti bez prethodnog dogovora sa privredom ne mogu usvajati rješenja koja donose krupne strukturne promjene.

To je zaključak sa sjednice Izvršnog odbora Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) na kojoj se raspravljalo o položaju poslodavaca i ekonomsko-socijalnim perspektivama Crne Gore iz ugla aktuelne ekonomske i političke situacije u zemlji.

Unija poslodavaca je, između ostalog, pozvala da se obračun po kojem je rađen program ekonomskih reformi "Evropa sad 2" učini transparentnim i javno dostupnim.

Na sjednici je ocijenjeno da trenutna ekonomska dešavanja, praćena produženim trajanjem stanja političke nestabilnosti, predstavljaju "veliko opterećenje koje stvara klimu neizvjesnosti, usporava započete procese i značajno otežava redovno poslovanje privrednih subjekata u našoj zemlji".

"Politička stabilnost je preduslov za kvalitetno uređenje poslovnog ambijenata koji grantuje jednake šanse, istovjetne i fer uslove poslovanja za sve privredne subjekte, donošenje podsticajnih ekonomskih politika i kvalitetnog zakonodavnog okvira, pokretanje domaćih i stranih investicija, eliminiše ili smanjuje na najmanju mjeru korupciju, nepotizam i selektivno postupanje. Crnogorska privreda, koja je već dugo bila suočena sa brojnim problemima (a koji su samo umnoženi nastupanjem krize izazvane pandemijom Covid 19 i ratnih dešavanja u Ukrajini), svoju slabost iskazuje kroz brojne parametre, od kojih je možda i najupečatljiviji onaj koji evidentira da je u kontinuitetu skoro 50 odsto privrednih subjekata u blokadi", saopšteno je iz UPCG.

Iz navedenog razloga, kako su kazali, Izvršni odbor UPCG poziva sve političke subjekte da sagledaju svoj doprinos postojećoj situaciji, kao i ukupne posljedice "djelimičnog ili potpunog nefunkcionisanja sve tri grane vlasti, odnosno velikog broja državnih organa i institucija", te refleksiju takvog stanja na poslovanje privrednih subjekata, sigurnost radnih mjesta, socijalni status građana, ukupne ekonomske i socijalne tokove u zemlji.

"Iako svjesni značaja određenih politika i mjera preduzetih s ciljem relaksacije privrednog ambijenta, IO UPCG je posebno naglasio da politički subjekti, bez prethodnog dogovora sa privredom, ne mogu usvajati rješenja koja donose krupne strukturne promjene i smetnja su daljim poslovnim aktivnostima realnog sektora. Takođe, na sastanku je saopšteno da je desetina izuzetno važnih zakonskih rješenja još uvijek na 'čekanju', što poslodavce iz sva tri regiona i svih grana privrede stavlja u ulogu taoca čitavog sistema", dodaju iz Unije poslodavaca.

Poručili su da se, u okolnostima aktuelne ekonomsko-političke situacije, čini neodgovornim plasirati nepotpune informacije ili poruke koje unose dodatnu neizvjesnost i postaju predmet bilo kakvih spekulacija, proizvoljnih ocjena i zaključaka.

"U tom cilju, IO UPCG poziva da se kalkulacija tj. obračun po kojem je rađen program ES2 učini transparentnim i javno dostupnim, kako bi se UPCG sa istim detaljnije upoznala, a zatim i izjasnila i iznijela stav crnogorske biznis zajednice", ističe se.

Kazali su da UPCG od Vlade - sadašnje i buduće, kao i svih društvenih i političkih aktera, očekuje da najveći prioritet u radu dodijele pitanjima koja su od vitalne važnosti za razvoj Crne Gore i da ih rješavaju u kontinuitetu – kroz socijalni dijalog i saradnju socijalnih partnera: Vlade, UPCG i sindikata.

"Na to upućuju standardi i preporuke Međunarodne orgacije rada (ILO) da reprezentativne poslodavačke i radničke organizacije trebaju slobodno, aktivno i ravnopravno participirati i iznositi stavove o svim pitanjima koja su od interesa za njih i ekonomsko-socijalni položaj i perspektive njihovog članstva", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: