Pljevlja planiraju rekordni budžet

Pripremljen rebalans, jer će prihodi i rashodi biti veći za preko dva miliona eura, tvrde iz Opštine

6727 pregleda 4 komentar(a)
Najveći budžet do sada: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Najveći budžet do sada: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja pripremila je izmjene i dopune opštinskog Budžeta za ovu godinu, kojim će prihodi i rashodi biti veći za preko dva miliona u odnosu na budžet koji je usvojen krajem juna ove godine.

Rebalansom budžeta, koji će na javnoj raspravi biti 15 dana, planirano je da Opština Pljevlja ove godine prihoduje 29.392.000 eura, što je najveći predloženi budžet do sada.

U Sekretarijatu za finansije opštine Pljevlja “Vijestima” su kazali da je osnovni razlog zbog kojeg se radi rebalans budžeta rast prihoda i drugih primitaka u odnosu na usvojeni budžet za 2.098 miliona eura. Rast prihoda najviše je od koncesionih naknada za korišćenje šuma, a u lokalnoj administraciji očekuju i veće prihode od planiranih i od prireza, naknada za uređenje i zaštitu životne sredine kao i transfera iz Egalizacionog fonda.

“Nešto niže prihode u budžetu od planiranih očekujemo kod poreza na dohodak fizičkih lica, kod taksi, naknada za uređenje i izgradnju građevinskog zemljišta, kao i prihoda koje ostvaruju od obavljanja svoje djelatnosti - ostali prihodi”, navode u opštinskom Sekretarijatu za finansije kojim rukovodi Vladan Aničić.

Izmjenama budžeta planiran je rast prihoda od koncesija na šume od 2.040 miliona eura.

“Odlukom o budžetu za 2023. godinu prihodi od naknada za korišćenje šuma planirani su na osnovu raspisanih tendera i potpisanih ugovora sa koncesionarima u 2023. godini. Uvidom u potpisane i objavljene ugovore Uprave za gazdovanje šumama i lovištima iz 2022. i 2023. godine izvjesno je da će se u 2023. godini ostvariti značajno veći prihodi, jer su ugovori sa koncesionarima u 2022. godini kasno potpisani (u III i IV kvartalu 2022. godine), a definisana dinamika plaćanja (obično u četiri rate) na način da se 50 odsto i više naknade plati u 2023. godini”, navodi se u obrazloženju rebalansa Budžeta.

I prihodi od prireza su već na nivou planiranih, pa je Izmjenama budžeta planirano povećanje ovih prihoda od 150 hiljada eura.

Prihodi od naknada za unapređenje i zaštitu životne sredine rebalansom su uvećani za 185 hiljada eura i po ovom osnovu opština će ove godine naplatiti 3,33 miliona eura.

Transferi iz Egalizacionog fonda će, tvrde u Opštini, biti iznad budžetom planiranih, a u predloženom rebalansu uvećani su za 300 hiljada eura.

Niže prihode od planiranih za 323 hiljade eura u opštini očekuju kod poreza na dohodak fizičkih lica. Značajan pad u odnosu na prošlogodišnji zabilježen je kod poreza na ostala lična primanja i kod poreza na prihode od kapitala.

Prihodi od taksi, kao i naknada za uređanje i izgradnju građevinskog zemljišta su neznatno smanjeni.

Smanjenje prihoda koje ostvaruju od obavljanja svoje djelatnosti u iznosu od 148 hiljada eura i vezani su za spor oko potpisivanja ugovora o razgraničenju zajedničkih troškova sa Upravom za imovinu, koja ne plaća troškove državnih službi koje rade u prostorijama Opštine.

“U ovom trenutku najveći problem je rad pojedinih privrednih društava koja obavljaju komunalnu djelatnost čiji je osnivač Opština i koja imaju probleme sa likvidnošću i visoke dospjele neizmirene obaveze. Posebno je hitno izmirenje dospjelih poreskih obaveza Vodovoda koje bez povećanja kapitala od strane osnivača ne može razriješiti trenutne finansijske probleme. Problemi mogu nastati u radu Lokalnih puteva zbog promijenjenog stava Ministarstva finansija oko obračuna PDV-a, kod obavljanja povjerenih poslova od javnog interesa, definisanih usvojenim planom i programom rada ovog privrednog društva čiji je osnivač Opština. Izmjenama budžeta planiran je rast izdataka kod transfera javnim preduzećima od 540 hiljada eura. Povećani su i planirani transferi Lokalnom javnom emiteru RTV Pljevlja za 32 hiljade eura, zbog izmjene ugovora o pružanju javnih usluga - Anex ugovora (zbog izuzetno niske zarade u ovom sektoru očekuje se potpisivanje novog granskog kolektivnog ugovora), kao i transferi vezani za podršku drugim aktivnostima u sportu od 50 hiljada eura”, piše u obrazloženju.

Povećani su tekući izdaci vezani za utrošak električne energije potrebne za rad pumpnih postrojenja kod vodosnabdijevanja (60 hiljada), rast izdataka za usluge od 74 hiljade eura, od čega 50 hiljada eura se odnosi na povećanje advokatskih usluga zbog spora sa izvođačem radova iz Španije na izgradnji Postrojenja za preradu otpadnih voda.

Za 150.000 eura povećani su troškovi tekućeg održavanja javne infrastrukture i uglavnom se odnose na rad DOO Čistoća koje obavlja poslove na prikupljanju i deponovanju otpada i održavanja javnih površina.

Kod ostalih tekućih izdataka urađene su manje korekcije u skladu sa dosadašnjom realizacijom budžeta, uz niže izdatke za bruto zarade, zbog kašnjenja sa prijemom potrebnih radnika i druga lična primanja.

Najznačajniji rast izdataka planiran je u kapitalnom budžetu 1,16 miliona eura i odnosi se na na rekonstrukciju Omladinske ulice gdje je opredijeljeno 500 hiljada eura, sanaciju i presvlačenje lokalnih puteva asfaltnim zastorom od 400 hiljada eura, izgradnju dječjih igrališta 300.000, uređenje korita rijeke Breznice i nabavka mehanizacije i opreme za preduzeća čiji je osnivač Opština.

Smanjeni su ili brisani projekti kod kojih ne postoji odgovarajuća planska dokumentacija neophodna za raspisivanje tendera, kao i projekti koji će se realizovati iz drugih izvora.

Ukupan kapitalni budžet ove godine iznosi preko 13 miliona eura.

Bonus video: