USSCG: Podrška nastavku akcije “Stop inflaciji 100+", teret krize što ravnomjernije podijeliti

Iz USSCG su kazali i da je ponovni skok cijene goriva (dvanaesti od početka godine) doprinio "dodatnom udaru" na budžet građana

1684 pregleda 0 komentar(a)
Unija slobodnih sindikata Crne Gore, Foto: USSCG
Unija slobodnih sindikata Crne Gore, Foto: USSCG

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) daje punu podršku nastavku akcije “Stop inflaciji 100+” koju je pokrenulo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, saopštili su iz te sindikalne organizacije.

Kazali su kako vjeruju da da će, s obzirom na znatno veći obuhvat proizvoda u odnosu na prethodnu akciju, ova aktivnost značajno pomoći u zaustavljanju i smanjenju efekata "kontinuiranog inflatornog trenda sa kojim se svakodnevno suočavamo i koji negativno utiče na životni standard građana/ki".

"Sa druge strane, cijenimo da je najavljeno „zamrzavanje“ cijene goriva na sadašnjem nivou zakašnjela reakcija nadležnih institucija. Naime, smatramo da bi Vlada Crne Gore trebalo odmah, ne čekajući novo poskupljenje nafte i naftnih derivata, da iskoristi mogućnost umanjenja akciza i time, uz akciju „Stop inflaciji 100+“, zaokruži paket pomoći i podrške građanima i privredi", dodali su.

Iz USSCG su kazali i da je ponovni skok cijene goriva (dvanaesti od početka godine) doprinio "dodatnom udaru" na budžet građana čime se cijena goriva, kako navode, približila rekordnim vrijednostima iz prethodne godine.

"Podsjećamo da je Vlada Crne Gore 9. maja 2022. godine, iskoristila mogućnost donošenja Odluke o privremenom umanjenju akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja u iznosu od 40%, čime je tadašnju cijenu snizila u prosjeku 0,14 – 0,18 centi/litru, u zavisnosti o kojoj vrsti goriva se radilo. USSCG se u tekućoj godini više puta obraćala Ministarstvu finansija pozivajući da predloži Vladi Crne Gore ponovno aktiviranje naprijed pomenute Odluke u iznosu ne manjem od 40% obzirom da je ista prestala da važi 27. februara 2023. godine, a čijim ukidanjem je odmah došlo do rasta cijena goriva u intervalu 0,07 – 0,11 centi/litru.", piše u saopštenju Sindikata.

Dodaje se i kako je posebno važno da se teret krize što ravnomjernije podijeli što, prema njihovim riječima, podrazumijeva da oni koji imaju više ponesu veći dio tereta u korist onih koje kriza drastičnije pogađa.

Bonus video: