Viši sud potvrdio presudu o nezakonitoj smjeni: Đurašković sad traži da mu plate odštetu

Odluka o smjeni nije zakonita jer se u njoj ne objašnjava koje odluke odbora direktora nijesu ispoštovane, konstatuje Viši sud u odluci

19097 pregleda 21 reakcija 14 komentar(a)
Tražiće isplatu štete za četiri godine:Josip Đurašković, Foto: Regionalni vodovod
Tražiće isplatu štete za četiri godine:Josip Đurašković, Foto: Regionalni vodovod

Viši sud u Podgorici je potvrdio presudu cetinjskog Osnovnog suda da je Odbor direktora Regionalnog vodovoda nezakonito sa mjesta direktora smijenio Josipa Đuraškovića (kadar Demokrata). Ovim je presuda postala pravosnažna.

Odbor direktora Regionalnog vodovoda kojim predsjedava Zoran Lakušić (kadar Demokratske narodne partije) je krajem juna 2022. smijenio Đuraškovića sa te pozicije uz obrazloženje da je “postupao suprotno Zakonu o privrednim društvima, opštim aktima Društva, te odlukama i zaključcima Odbora direktora”.

Đurašković je 9. avgusta 2021. sklopio Ugovor o radu u ovoj državnoj firmi na mandat od pet godina.

On je juče dostavio “Vijestima” presudu Višeg suda i najavio je pokretanje tužbe za nadoknadu štete.

“Sada slijedi zahtjev za nadoknadu štete za četiri godine koliko mi je bilo ostalo do isteka mandata. Sudski vještak će utvrditi visinu odštetnog zahtjeva”, kazao je Đurašković “Vijestima”.

U presudi se navodi da je Đurašković razriješen sa te pozicije po hitnom postupku na elektronskoj sjednici i da mu je uskraćeno pravo da iznese svoju odbranu jer nije bio pozvan na sjednicu niti mu je poziv dostavljen shodno poslovniku.

“Po ocjeni ovog suda pravilno je rezonovao prvostepeni sud (Osnovni sud na Cetinju) kada je odlučio. I po ocjeni ovog suda sporna odluka o razrješenju ne sadrži razloge za razrješenje”, navodi se u presudi.

Viši sud je naveo da je Regionalni vodovod bio dužan dati obrazloženje o relevantnim činjenicama, pravnim propisima i razlozima kojima bi opravdao svoju odluku.

U donošenju odluke Viši sud se pozvao i na presudu Vrhovnog suda iz oktobra 2020. godine u kojoj se, između ostalog, navodi da je nezakonita odluka ako ne sadrži nikakve razloge o tome koje odluke odbora tuženog nijesu ispoštovane, odnosno, nijesu sprovedene pa se ne zna da li su ti propusti zaista uslov za razrešenje.

“Zbog toga je odluka nezakonita i nema mjesta zaključku o diskrecionom odbora direktora koji opravdava razrješenje tužioca po slobodnoj procjeni”, navodi se u presudi Višeg suda, koju je potpisala predsjednica Vijeća sudija Magdalena Zečević.

Prema Zakonu o privrednim društvima ako Odbor direktora nanese štetu državnoj firmi za to mora da odgovara. U konkretnom slučaju ako u novom sudskom postupku Đuraškoviću bude nadoknađena šteta, državnoj firmi će morati da je nadoknade članovi odbora direktora koji su ga nezakonito smijenili

Demokrate su nakon smjene Đuraškovića saopštile da to “pokazuje da je saradnja URA-SNP-DPS Vlade i njihovih partnera iz DF-a u punom zamahu i veoma koordinisano”.

Demokrate su navele i da “više nije dovoljno to što se kadrovi DF-a ostavljaju na pozicijama”, nego i da “sada sami oni smjenjuju kadrove Demokratske Crne Gore i otvaraju prostor za instaliranje kadrova DPS-a”.

Lakušić je potom odgovorio da je odluka o smjeni Josipa Đuraškovića sa funkcije direktora jedinstven stav svih članova borda.

“Ulogu predsjednika Odbora direktora nijesam shvatio kao ispunjavanje bilo čijih naloga, a posebno usko stranačkih, već kao savjesno izvršavanje zadataka u cilju čuvanja i zaštite interesa kompanije na čijem se čelu nalazim, a samim tim i državnih interesa”, poručio je tada Lakušić.

Moraju odgovarati zbog nezakonite odluke: Zoran Lakušić
Moraju odgovarati zbog nezakonite odluke: Zoran Lakušićfoto: Luka Zeković

Prema Zakonu o privrednim društvima ako odbor direktora nanese štetu državnoj firmi za to mora da odgovara. U konkretnom slučaju ako u novom sudskom postupku Đuraškoviću bude nadoknađena šteta državnoj firmi će morati da je nadoknade članovi odbora direktora koji su ga nezakonito smijenili.

“Ako se u postupku za naknadu štete utvrdi da je za štetu odgovorno više članova odbora direktora, članovi koji su odgovorni solidarno odgovaraju za pričinjenu štetu. Ako šteta nastane kao posljedica odluke odbora direktora, za štetu odgovaraju članovi odbora direktora koji su za tu odluku glasali”, precizirano je zakonom.

Bonus video: