Đurišić: Civilno vazduhoplovstvo dovedeno u nezapamćeni haos

Smjena savjeta ACV, a da se ne izabere novi, je kruna devastacije crnogorske avijacije.

8748 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Đurišić, Foto: Luka Zeković
Đurišić, Foto: Luka Zeković

Sudeći po dešavanjima u civilnom vazduhoplovstvu Crne Gore, mogu reći da se radi o nezapamćenom haosu, apsolutnom nesnalažanju i potpunom odsustvu struke i znanja. Nepostojanje savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo je kruna devastacije crnogorske avijacije, saopštio je Zoran Đurišić, osnivač i dugogodišnji direktor Montenegro erlajnsa, nekadašnji član savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) i bivši savjetnik premijera za tu oblast.

Vlada je prije dva dana smjenila kompletan savjet agencije, a da nije izabrala novi.

"Agencija koja treba da bude najaktivnija na koncu ljetnje turističke sezone, kada je umor kod operatora evidentan pri čemu je saobraćaj i dalje na visokom nivou, u potpunosti je obezglavljena. Razlog tome leži u nepotizmu, prijateljskim vezama i neutemeljenim ambicijama. Imamo priliki da vidimo da od 15 članova tijela koja upravljaju crnogoskom avijacijom (od Aerodroma i Air Montenegra i Savjet ACV) niti jedan nema adekvatna vazduhoplovna znanja i iskustva, pa nije iznenađenje da nam jedan od najvažnijih a definitivno tehničkini i tehnološki najzahtjevnijih sektora funkcioniše na nivou neke prigradske mjesne zajednice", kazao je Đurišić.

On je naveo da je stanje u Air Montenegro "u najmanju ruku konfuzno".

"Kompanija ima 60 odsto sjedišta u najnepovoljnijem aranžmanu, takozvanom 'WET lease', i dovedena je u situaciju da suštinski radi za vlasnike aviona koje su zakupili. Za 20 godina tokom kojih sam rukovodio Montenegro Airlines-om, u 'WET lease' smo zakupili avione možda svega desetak sati. Ali jesmo davali avione u takvu vrstu zakupa i to dugoročno, u Libiju, Makedoniju, Albaniju… Iz iskustva mogu reći da kao zakupodavac u takvom aranžmanu MA je zarađivao značajna dodatna sredstva za funkcionisanje kompanije. Tokom tih 20 godina nijesam išao u državni trezor da trošim novac poreskih onveznika, na što sam posebno ponosan, a kompanija je narasla na devet svojih aviona. Na žalost, današnja avio kompanija već tri godine tavori sa jednim i po avionom. U slučaju ToMontenegro-a kod kojega se nalazi toliko sjedišta uzetih kroz 'WET lease', jedino što je sigurno je da se kompanija ne može i neće razvijati. Ono što ToMontenegro, umjesto što gradjanima baca prašinu u oči o uspjesima, treba da kaže je što je urađeno sa osnivačkim kapitalom od 30 miliona, i koliko sredstava je izdvojeno tokom tri godine za 'maintenance reserve'", naveo je Đurišić.

On je kazao da jedan avion vrlo brzo dospijeva za velike radove na motorima, koji će koštati oko 15 miliona eura.

"Kad na to dodamo još tri miliona koje treba uložiti u motor koji već tri godine skuplja prašinu, dok se izdvajaju milioni za iznajmljene motore, jasno je da kompanija neupitno mora da ide u trezor po značajan iznos novca poreskih obveznika. Nesnalaženje Vlade, pri izbori kadrova u upravljačkim organima, za sobom povlači i sve posljedice i katastrofalne greške koje organi upravljanje čine u kontinuitetu. Međutim nije se ni tome čuditi u zemlji u kojoj jedna vlast padne a druga mjesecima ne može da se uspostavi. Mišljenja sam da je sektoru civilne avijacije neophodno urgentno kadrovsko restrukturiranje, koje se mora sprovesti odmah po sastavljanju Vlade, a na način što će najmanje 60% članova upravljačkih organa biti profesionalci sa zavidnim znanjem i iskustvom iz oblasti, koje nije upitno ni po najstrožijim međunarodnim standardima, kako bi se avijacija konačno oslobodila od partijskih i prijateljskih kadrovika", kazao je Đurišić.

Bonus video: