Spor oko izbora revizora EPCG i za ovu godinu

Iz revizorske kuće “HLB Mont Audit” saopštili da je izbor završen prije nego što je tender pravno okončan

20622 pregleda 38 reakcija 3 komentar(a)
EPCG sprovodila tender, revizora izabrala Skupština akcionara, Foto: Svetlana Mandić
EPCG sprovodila tender, revizora izabrala Skupština akcionara, Foto: Svetlana Mandić

Iz revizorske kuće “HLB Mont Audit” ponovo su upozorili javnost da je Skupština akcionara Elektroprivrede (EPCG) izabrala drugorangiranog ponuđača “BDO”, a i to prije nego što je tender za izbor revizora za 2023. godine pravno okončan.

Prošle godine je na tenderu za izbor revizora za 2022. godinu prvorangirani bio takođe konzorcijum “HLB Mont Audit” i banjalučkog “Grant Thornton”, ali je predstavnik Vlade, većinskog vlasnika na Skupštini akcionara EPCG izabrala drugorangirani “BDO”. Nakon dugog žalbenog postupka taj tender je poništen i trebalo je da bude vraćen na ponovni postupak. Međutim, EPCG je u junu ove godine ipak usvojila revizorski izvještaj koji je uradio “BDO” i poslala ga Upravi prihoda i carina kao zvaničan izvještaj.

Zbog toga je “HLB Mont Audit” podnio krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici, navodeći da je nezakonito izabrani revizor obavio usluge revizije finansijskih izvještaja te državne energetske kompanije za 2022. godinu.

Oni sada navode da se na sajtu Crnogorskih elektronskih javnih nabavci CeJN i sada navodi da je prošlogodišnji izbor revizora za EPCG i dalje u toku.

Iz “HLB Mont Audit” navode da je njihov konzorcijum učestvovao i na konkursu za revizora EPCG ove godine, kao i da su 14. juna dobili potvrdu o prijemu ponude gdje su bili prvorangirani, kao i da im je EPCG 16. juna uputila zahtjev za dostavljanje dodatne dokumentacije o izmirivanju plaćanja poreza i doprinosa i da članovi konzorcijuma i njihovi izvršni direktori nisu pravosnažno osuđivani. EPCG je, kako navode, tražila da dodatnu dokumentaciju dobije u roku od osam dana.

Iz ove revizorske kuće navode da za člana konzorcijuma iz Banjaluke u ovom periodu nisu mogli dobiti traženu dokumentaciju, zbog čega su uputili zahtjev za produženje roka.

Međutim, na taj zahtjev nisu dobili nikakav odgovor, ali su 26. juna dostavili traženu dokumentaciju sa “HLB Mont Audit” Podgorica, uz obrazloženje da će dokaze za člana konzorcijuma “Grant Thornton” dostaviti narednih dana.

“Takođe, “HLB Mont Audit” Podgorica u istom zahtjevu navodi da je procedura dobijanja dokaza za člana konzorcijuma “Grant Thornton” Banjaluka u toku, o čemu je Društvo HLB obavijestilo Elektroprivredu u petak 23. 6. 2023. godine kada su dostavljene kopije zahtjeva za dobijanje tih dokaza koji su podneseni nadležnim organima od strane člana konzorcijuma “Grant Thornton” Banjaluka”, saopštili su “HLB Mont Audit”, navodeći da su i tog dana zatražili produženje roka zbog nemogućnosti dobijanja tražene dokumentacije iz Banjaluke.

Traženu dokumentaciju iz Banjaluke su dostavili 30. juna. Međutim Skupština akcionara EPCG je 28. juna za revizora za 2023. godinu izabrala “BDO”.

“Do danas na portalu CeJN-i piše da je postupak u vezi sa izborom revizora EPCG za 2023. godinu u toku, iako je tenderskom dokumentacijom definisan rok za donošenje Odluke o izboru najpovoljnije ponude i to: 14. 8. 2023. godine. Takođe, članom 141 stav 1 tačka 2 Zakona o javnim nabavkama definisano je da se Odluka o izboru najpovoljnije ponude, odnosno odluku o poništenju postupka javne nabavke donese u roku od 60 dana, od dana otvaranja ponuda i objavi u ESJN u roku od tri dana od dana donošenja, što EPCG nije ispoštovala”, saopštili su iz “HLB Mont Audit” navodeći da smatraju da o ovome treba da bude upoznata crnogorska javnost.

Iz EPCG su ranije saopštili da je njihova nadležnost da pripreme i sprovedu tender u skladu sa zakonom, a da predstavnik Vlada koja ima 98,5 odsto akcija odlučuje o izboru revizora, kao što je prošle godine izabrao “BDO”.

Bonus video: