Privilegovani strani trgovci naftom

Udruženje naftnih kompanija traži nove izbore za članove Odbora energetike u PKCG

14348 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Udruženje naftnih kompanija Crne Gore (UNKCG) poslalo je dopis Privrednoj komori u kojoj protestuje zbog togo što su u Odbor udruženja energetike i rudarstva, ispred naftnih kompanija, izabrani samo predstavnici kompanija sa inostranim vlasništvom - Jugopetrol (Grčka), INA (Hrvatska), Lukoil (Rusija), Petrol (Slovenija) i Hifa oil (BiH), dok nijedna domaća kompanija nije dobila predstavnika.

U dopisu, u koji su “Vijesti” imale uvid, se navodi da je ovo nastavak svjesnog ignorisanja malih i srednjih crnogorskih preduzeća od PKCG zarad interesa inostranih kompanija, a da su ciljevi gušenje domaćih kompanija i očuvanje decenijskog privilegovanog položaja takozvanih velikih trgovaca. Zbog toga traže da se ponove izbori, omogući njihovo učešće i da im se dostave svi zapisnici sa dosadašnjih sjednica.

“Ovakvim nesmotrenim i netransparentnim procesom selekcije članova odbora koji je formiran isključivo od predstavnika inostranih firmi, bez obzira što su najveće, perfidno je eliminisan cjelokupan sektor malih i srednjih preduzeća iz branše koja se bavi trgovinom nafte i naftnih derivata, čiji su interesi po mnogo čemu drugačiji od interesa velikih korporacija, pa danas nemamo u tom Odboru nijednu lokalnu ili crnogorsku firmu iz malog i srednjeg biznisa”, navedeno je u dopisu.

Ovi odbori Privredne komore učestvuju u pregovorima sa Vladom i resornim ministarstvima oko svih važnih pitanja, učestvuju u izradama strategija i planova za svoje oblasti, mogu predlagati inicijative, zakonska ili podzakonska rješenja. Predstavnici domaćih kompanija se boje da će velike kompanije koristiti takav uticaj da dodatno privileguju svoj položaj, a otežaju rad domaćih trgovaca naftnim derivatima.

PKCG je, kako navode, ranije odbijala zahtjeve za učešće UNKCG u Grupaciji naftnih distributera unutar PKCG, a zatim kada su domaće kompanije počele da se pojedinačno učlanjuju i da dođu u situaciju da preglasavaju inostrane naftne kompanije, ta grupacija je ugašena pod izgovorom izbora u resorni odbor udruženja energetike i rudarstva, gdje su sada jedini predstavnici iz inostranih kompanija.

“Zanemaruju da brojimo 15 članica, nekad manje, nekad više, ali sa tendencijom povećanja članstva, koje su u 2022. godine upošljavale oko 600 radnika, da svaka od naših članica plaća članske doprinose PKCG. Zanemaruje se da je ukupan godišnji promet svih naših članica preko 205 miliona eura i da činimo značajan dio crnogorskog tržišnog učešća u sektoru trgovine naftom i naftnim derivatima, kako u veleprodaji - distribuciji oko 35%, tako i u maloprodaji nafte i naftnih derivata oko 50%”, kazali su iz UNKCG.

Oni navode da ovakav slijed događaja i dosadašnji odnosi PKCG prema domaćim kompanijama pokazuju da su tvrdnje da su ovi članovi izabrani na izborima o kojima je “negdje na sajtu” objavljena najava samo opravdanje, jer predstavnici domaćih kompanija o tim izborima nisu bili obaviješteni.

Iz Privredne komore su “Vijestima” kazali da Grupacija za trgovinu naftom i naftnim derivatima nije ugašena, već joj je istekao mandat usljed izbora novog saziva Odbora udruženja energetike i rudarstva (OU), kao i da odluke o osnivanju i ukidanju OU donosi Upravni odbor PKCG.

“Budući da je mandat dosadašnjih saziva svih Odbora udruženja, pa tako i Odbora udruženja energetike i rudarstva istekao u junu 2023. godine, na osnovu člana 16 Statuta PKCG, Upravni odbor komore je na sjednici od 9. 5. donio Odluku o raspisivanju izbora za članove Odbora udruženja”, kazali su iz PKCG.

Na osnovu dobijenih prijava Upravni odbor PKCG je za članove Odbora udruženja energetike i rudarstva izabrao predstavnike iz sektora distribucije nafte i naftnih derivata: Hifa, INA, Jugopetrol, Lukoil i Petrol. Oni navode i da se u toku trajanja mandata odbora udruženja mogu birati i novi članovi.

Bonus video: