Pošta: Nije nam cilj bio da "dezinformacijama razbijemo štrajk" već da zaposlene informišemo o mogućim posljedicama

Poručili su da je činjenica da u ovom trenutku ne postoji akt o minimumu procesa rada i da upravo taj akt predstavlja uslov za započinjanje štrajka

15049 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Pošta Crne Gore
Foto: Pošta Crne Gore

Pošta Crne Gore je saopštila da njihovo prethodno saopštenje nije imalo za cilj da „na dezinformacijama razbije štrajk“ već da zaposlene blagovremeno i ispravno informišu o mogućim posljedicama stupanja u štrajk bez akta koji definiše minimum procesa rada.

Oni su se oglasili povodom ocjene predstavnika Jedinstvenog sindikata Jugoslava Markovića da su navodi današnjeg saopštenja Pošte Crne Gore neistiniti.

Istakli su da ovdje nije riječ o stavu Uprave Pošte Crne Gore već o izvještaju Inspekcije rada čije su navode prenijeli, a koji je uostalom dostavljen i Štrajkačkom odboru.

Oni su podsjetili da obaveza donošenja akta o minimumu procesa rada nije u nadležnosti poslodavca.

"Kako je i navedeno u Izvještaju Inspekcije rada, u djelatnostima od javnog interesa, u koje spada i poštanski saobraćaj, akt o minimumu procesa rada utvrđuje se u proceduri predviđenoj Zakonom o štrajku", dodaje se.

Poručili su da je činjenica da u ovom trenutku ne postoji akt o minimumu procesa rada i da upravo taj akt predstavlja uslov za započinjanje štrajka.

"U izvještaju Inspekcije rada je jasno navedeno da su predstavnici Štrajkačkog odbora upoznati sa odredbama Zakona o štrajku kojim su propisane kazne ukoliko zaposleni počnu štrajk, a da prethodno nije utvrđen minimum procesa rada. Zakonitost štrajka utvrdiće nadležni organi, a Uprava Pošte Crne Gore neće voditi pravne polemike na ovaj način, osim ukoliko one nijesu neophodne i u cilju pravilnog informisanja zaposlenih u Pošti Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Radnici Pošte jutros su otpočeli štrajk koji će, kako su kazali, prekinuti tek kada budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

U poslovnicama se sprovodi minimum procesa rada koji su odredili radnici.

Bonus video: