"EPCG ne može da suspenduje pravo akcionara za izbor revizora, država da mijenja zakone"

"Odbor direktora, izvršni direktor i drugi članovi menadžmenta nemaju pravo ni predlaganja kandidata za revizora, već je to pravo, shodno Zakonu o privrednim društvima i Statutom Društva, rezervisano isključivo za akcionare koji imaju najmanje 5% akcija, a pravo izbora, imenovanja i razrešenja revizora je na Skupštini akcionara"

9659 pregleda 2 komentar(a)
Foto: EPCG
Foto: EPCG

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) reagovala je na tekst "Spor oko izbora revizora EPCG i za ovu godinu", objavljen na portalu Vijesti.

Reagovanje objavljujemo integralno

"U skladu sa Zakonom o privrednim društvima, revizora imenuje Skupština akcionara, na rok utvrđen Statutom, koji ne može biti duži od jedne godine, dok akcionari koji posjeduju najmanje 5% osnovnog kapitala imaju pravo da predlažu kandidata za revizora Društva. Dakle, Odbor direktora, izvršni direktor i drugi članovi menadžmenta nemaju pravo ni predlaganja kandidata za revizora, već je to pravo, shodno Zakonu o privrednim društvima i Statutom Društva, rezervisano isključivo za akcionare koji imaju najmanje 5% akcija, a pravo izbora, imenovanja i razrešenja revizora je na Skupštini akcionara. Na menadžmentu je obaveza da o sprovedenom postupku javnih nabavki upozna Skupštinu, što je i učinjeno.

U članu 119 stav 1 tačka 3 Zakona o privrednim društvima propisana je obaveza: “Akcionarsko društvo dužno je da u roku od sedam dana od dana nastanka promjene, radi registracije u CRPS, dostavi dokumentaciju i podatke o promjenama koje se odnose na imenovanje, razrešenje i podatke o revizoru. Ovi podaci se, shodno članu 120, objavljuju u “Službenom listu Crne Gore”.

Statut EPCG u bitnom ne odstupa od navedenih zakonskih rješenja. Revizor Društva je ovlašćeno nezavisno pravno lice izabrano od strane Skupštine akcionara, kao najvišeg organa korporativnog upravljanja Društvom, za reviziju godišnjih finansijskih iskaza Društva. Imenuje se na redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine akcionara nakon usvajanja finansijskih i konsolidovanih finansijskih iskaza za proteklu godinu, a pravo predlaganja imaju akcionari kojí posjeduju najmanje 5% osnovnog kapitala Društva. Predlogu kandidata po pravilu prethodi tenderski postupak izbora najpovoljnije ponude za reviziju finansijskih iskaza sa kojim se upoznaje Skupština Društva.

Menadžment EPCG u ovakvom stanju stvari, ne može da suspenduje pravo Skupštine akcionara i prekorači svoja ovlašćenja. Nadležni organ Centralni registar privrednih subjekata i „Službeni list Crne Gore“ ne bi prihvatio bilo čiju odluku o izboru revizora, osim odluku nadležnog organa Skupštine akcionara. Ta odluka se po zakonu o privrednim društvima dostavlja u CRPS u roku od 7 dana radi upisa što je i učinjeno. Da je postupljeno na drugi način, EPCG ne bi imala upisanog revizora, (što je obavezan element u CRPS isto kao i Odbor direktora, izvršni direktor i sekretar Društva) što bi izazvalo nesagledive posledice po kompaniju, sa aspekata obaveznog finansijskog izvještavanja, pada rejtinga, blokadom komunikacije sa bankama po osnovu pozajmnica, učešća u projektima, narušavanja poslovnog rejtinga u saradnji sa drugim kompanijama...

Menadžment EPCG ni u kom slučaju ne može snositi odgovornost zbog eventualne neusklađenosti zakonskih propisa, niti je pak pozvan da rješava koliziju zakonskih normi tako što će samoinicijativno derogirati odredbe Zakona o privrednim društvima i Statuta, zanemariti prava akcionara ili suspendovati ovlašćenja Skupštine Društva", navodi se u reagovanju EPCG.

Bonus video: