Pošta u štrajku, ali rade ugovorci

Kompanija osam godina kasni sa donošenjem akta o minimumu procesa rada

24556 pregleda 78 reakcija 20 komentar(a)
Građani za sada ne ispaštaju zbog štrajka: Sa jučerašnjeg protesta, Foto: Marija Radović
Građani za sada ne ispaštaju zbog štrajka: Sa jučerašnjeg protesta, Foto: Marija Radović

U Pošti Crne Gore juče je počeo štrajk članova Jedinstvenog sindikata u koji se uključilo 427 zaposlenih od ukupno 948, a s obzirom da nije moglo štrajkovati 213 zaposlenih posredstvom agencije za privremeno ustupanje radnika, korisnici su većinu usluga mogli da dobiju samo uz povećane gužve.

Prvi dan štrajka obilježile su i prijave Inspekciji rada. Uprava kompanija podnijela je prijavu zbog navodnog nezakonito organizovanog štrajka jer ne postoji akt o minimumu procesa rada, dok je štrajkački odbor prijavio menadžment zbog tri slučaja onemogućavanja prava na štrajk u Beranama, Mojkovcu i Podgorici.

Radnici koji podržavaju štrajk juče većinom nisu obavljali svoje radne zadatke, ali iz štrajkačkog odbora kažu da su ipak u nekim slučajevima “izlazili u susret građanima”. Šalteri u skoro svim poštama su funkcionisali, a većinu poslova odradili su radnici po ugovoru koji i nemaju pravo na štrajk.

Kako će se štrajk održavati narednih dana zavisiće od toga da li će biti donijet ili nametnut akt o minimumu procesa rada. Od toga će između ostalog zavisiti i da li će i kako poštari donositi korisnicima pošiljke, ali i dijeliti dječje dodatke ili neke socijalne naknade.

Jedinstveni sindikat stupio je u štrajk, jer im uprava nije pozitivno odgovorila na zahtjev za povećanjem zarada od 30 odsto. Prosječne plate poštara i šalterskih radnika sada iznose oko 550 eura. Iz Uprave su nakon prošlonedjeljnih pregovora rekli da će tek nakon izrade devetomjesečnog finansijskog izvještaja saopštiti da li i u kojem procentu može doći do povećanja zarada.

Spor oko toga da li i ko mora da radi u Pošti, s obzirom da je od javnog interesa, nastao je juče jer ta kompanije nije donijela akt o minimumu procesa rada iako je rok za njegova usvajanje istekao još u junu 2015. godine. Važeći Zakon o štrajku stupio je na snagu u martu 2015. godine i ovaj akt je svaka institucija, uprava ili preduzeće od javnog interesa morala donijeti u roku od 90 dana.

Uprava Pošte je prijavila štrajkački odbor zbog toga što je započeo štrajk a da nije donijet akt o minimumu procesa rada. Prema Zakonu akt o minimumu procesa rada utvrđuju sporazumno poslodavac i reprezentativni sindikat, a ako se on ne utvrdi u roku od 90 dana (jun 2015) poslodavac je dužan da bez odlaganja o tome obavijesti Agenciju za mirno rješavanje sporova. Uprava Pošte te 2015. a ni do sada nije pokrenula inicijativu za donošenje ovog akta.

Inspektor rada juče je konstatovao da Pošta nema akt o minimumu procesa rada o čemu je upoznao dopisom upravu kompanije, dok je od predstavnika štrajkačkog odbora tražio dodatnu dokumentaciju. Inspektor nije donio rješenje da je štrajk nelegalan, kao što je juče saopšteno iz uprave Pošte.

Predsjednik štrajkačkog odbora Jugoslav Marković kazao je “Vijestima” da su oni juče dostavili traženu dokumentaciju inspekciji, kao i da je za nepostojanje akta o minimumu procesa rada kriv poslodavac.

“Mi smo podnijeli prijave Inspekciji jer je šefica poslovnice u Beranama pravila spiskove ko treba da radi navodeći i radnike koji su u štrajku, čime je kršila njihovo pravo na štrajk. U Mojkovcu radnicima koji su potpisali za štrajk nije bio dozvoljen ulazak u poslovnicu, dok je u Podgorici u ekspres pošti pravljen pritisak na zaposlene u štrajku da obavljaju svoje poslove. Sve to je prijavljeno i očekujemo postupak inspekcije”, kazao je Marković.

Za sprečavanje zaposlenih u organizovanju štrajka za poslodavca je predviđena kazna od 2.500 do 10.000 eura, a odgovorno lice kod poslodavca za isto nedjelo 500 do 1.000 eura.

Bonus video: