Počelo formiranje komisije za minimum procesa rada u Pošti

Komsija treba da definiše šta će biti minimum procesa rada zaposlenih u ovoj kompaniji tokom štrajka

8420 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Štrajkački odbor Pošte imenovao je danas svog predstavnika u komisiju koja treba da pripremi akt o minimumu procesa rada u nastavku štrajka u ovoj kompaniji. To treba da uradi i uprava kompanije, a treći odlučujući glas biće iz Agencije za mirno rješavanje sporova, saznaju "Vijesti".

Formiranje komisije zatražila je, na osnovu zakonskim ovlašćena, upravo Agencija jer Pošta i pored zakonske obaveze iz 2015. godine nije donijela akt o minimumu procesa rada s obzirom da ima javni interes.

Ta komsija treba da definiše šta će biti minimum procesa rada zaposlenih u ovoj kompaniji tokom štrajka.

Zakon o štrajku definiše da je od javnog interesa u djelatnosti Pošte samo univerzalni poštanski servis, odnosno dijeljenje pisama a ne i druge djelatnosti poput dijeljenja računa, novčanih pošiljki i slično...

Predsjednik štrajkačkog odbora Jugoslav Marković kazao je da su juče Inspekciji rada dostavili inovirane spiskove sa novim potpisima radnika koji podržavaju štrajk i da će to raditi svaki dan.

"Inspekciji rada smo prijavili i dva nova slučaja pritiska na zaposlene. U Beranama su ponovo pravljeni spiskovi zaposlenih koji kao moraju da rade, dok je u Kotoru zaposlena dodatna radnica preko agencija za posredovanje, što je takođe primjer kršenja zakona", kazao je Marković.

Jedinstveni sindikat Pošte sa oko 450 radnika u ponedjeljak je stupio u štrajk jer su propali pregovori sa upravom o povećanju zarada za 30 odsto. Plate poštara i šalterskih radnika sada iznose oko 550 eura i najniže su u javnom sektoru.

Bonus video: