Jušković tvrdi da je Kolić pokušao da mu onemogući kandidaturu za direktora ACV

Kadidat za direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo kaže da ima osjećaj neprijatnosti i stručne degradacije da direktora Agencije bira Kolić i njemu slični čije znanje o vazduhoplovstvu završava na čekiranju karte na aerodromu

12760 pregleda 17 komentar(a)
Jušković, Foto: Vuk Lajović
Jušković, Foto: Vuk Lajović

Povodom teksta “Kolić najavio krivične prijave zbog smjene Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo(ACV) ” reagovao je jedan od kandidata za direktora Agencije Nebojša Jušković čiju izjavu prenosimo.

“Povodom obraćanja u javnosti bivšeg predsjednika Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo gospodina Dženana Kolića i spominjanja mog imena, želim da u potpunosti precizno obavijestim javnost o (ne) radu bivšeg predsjednika. Obraćajući se javnosti nakon smjene Savjeta ACV gospodin Kolić svjesno izbjegava da iznese činjenicu da je jedan uslov za direktora dostavljen u ZZZCG, a da se na konkursu od 02.08.2023 godine ne nalaze predati uslovi (tj. Viskoka stručna sprema VII1) što jasno ukazuje na namjeru predsjednika i dijela Savjeta da stvore uslove za njihovog favorita, protivzakonito. Ovakvo ponašanje gospodina Kolića i dijela zaposlenih je predmet SDT zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja prilikom konkursa za izbor direktora ACV. U nastavku lažiranja konkursa gospodin Kolić dio Savjeta i pravna služba idu dalje iprotiv zakonito i protiv ustavno propisuju uslove kandidatima (izjava o nepostojanju sukoba interesa) koji važe tek nakon izbora direktora. Ovo je bio cilj da se onemogući moja kandidatura za direktora ACV, jer Kolić i njegova ekipa su svjesni da ukoliko bi bio izabran brzo bi ugledalo svijetlost dana, njegovo i njemu bliskih saradnika nestručan i protivzakonit rad”, naveo je Jušković.

Prema njegovim riječima, Kolić svakim svojim obraćanjem legetimiše sebe kao ličnost visoke neprincipijelnosti i neprofesionalnosti, što potvrđuje i zadnjim obraćanjem.

“Naime bivši predsjednik Savjeta poziva se na član 164. Zakona o radu prilikom odlaska u penziju gospodina Zorana Maksimovića, a prilikom izbora njegovog favorita penzionera koji je stekao uslove za penziju po gore navedenom članu skoro prije dvije ipo godine Zakon o radu „ne važi“, uz to obmanjujući javnost da je izbor direktora protekao u skladu sa Zakonom. Ovakvim kontradiktornim ponašanjem gospodin Kolić vrijeđa zdrav razum i legitimiše sebe i svoju ličnost. Pored gore iznesenih krunskih dokaza o njegovom radu koje ima elemente za krivičnu odgovornost gospodin Kolić izjavljuje da je nezakonito smijenjen i ako član 11 stav 3 i 4 Zakona o vazdušnom saobraćaju jasno propisuje kada Vlada smjenjuje Savjet ACV „Vlada će razriješiti predsjednika i/ili člana Savjeta i prije isteka mandata ako: poslove obavlja suprotno Zakonu, nestručno i nesavjesno i svojim ponašanjem i radom dovede ugled i rad agencije tako da su se u potpunosti stekli uslovi za smjenu Savjeta” kazao je Jušković.

Još jedan u nizu nepricipijelnih postupaka je izjava, ocijenio je on, gospodina Kolića u vezi moje ostavke na mjesto člana Skupštine Kontrole leta Srbije i Crne Gore.

“Tačno je da sam ministru finansija podnio ostavku na mjesto člana Skupštine, da bi imao mogućnost da podnesem kandidaturu na konkursu i ako traženi uslov je protivzakonit i protiv ustavan. Ovim Kolić još otvorenije demonstrira svoju namjeru o lažiranju konkursa, jer ni jedan kandidat nije podnio ostavku na mjesta koja su u sukobu interesa čak ni njegov favorit, penzioner,niti je bilo kome zahtijevan. Imajući u vidu da je izvršen izbor direktora na Savjetu 31.08.2023 godine, moja ostavka nije procesuirana. Istine radi ministar finansija gospodin Damjenović nakon izbora direktora ACV je odbio moju ostavku obrazloženjem da dosadašnjim radom sam doprinio radu SMATSA i da nebi bilo dobro da kao jedini vazduhoplovac u organima SMATSA iz CG napustim taj organ. Dalje potezanje ovoga pitanja od strane gospodina Kolića liči na davljenika koji se hvata za slamku. Kao osoba koja je od svoje sedme godine vazduhoplovac, prošla sve faze u razvoju od modelara, jedriličara, padobranca , pilota aviona a kasnije obavljao visoke funkcije podpredsjednik Vazduhoplovnog saveza Srbije i Crne Gore i podpredsjednik Svjetske vazduhoplovne federacije, a imao bezrezervnu podršku stručne javnosti u CG i regionu da budem dio tima ACV imam osjećaj neprijatnosti i stručne degradacije da direktora ACV bira Kolić i njemu slični čije znanje o vazduhoplovstvu završava na čekiranju karte na aerodromu”, poručio je Jušković.

Bonus video: