Nacionalni parkovi: Nudili smo Sušicu i po nižoj cijeni ali se niko nije javljao

Ulaganje zakupca će značiti značajno poboljšanje uslova za posjetioce, uključujući rešavanje problema sa strujom, vodom, dotrajalim instalacijama, stolarijom i adaptacijom toaleta, koji posle pet godina ostaje u vlasništvu JPNPCG

2058 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U prošlom periodu, planinarski dom Sušica je bio dat u zakup po znatno nižoj cijeni, ali nažalost, nije bio adekvatno valorizovan niti unaprijeđen. Tokom tog perioda, dom nije bio iskorišćen, a investicije u njegovo unaprijeđenje nisu realizovane. Imajući ovo u vidu, odlučili smo se za varijantu, koja podrazumijeva iznajmljivanje doma po znatno višoj cijeni, uz obavezu zakupca da uloži značajna sredstva u adaptaciju i unapređenje objekta, navedeno je u reagovanju Nacionalnih parkova Crne Gore povodom teksta "Niska cijena za dom Sušica jer nije bilo zainteresovanih".

"Napominjemo da planinarski dom Sušica nije hotel kao što se spominje na društvenim mrežama, već specifičan objekat koji služi planinarima i ljubiteljima prirode. Trenutno planinarski dom Sušica nije opremljen sa električnim i vodovodnim napajanjem. Naša namjera nije da ga pretvorimo u luksuzni hotel, već da ga unaprijedimo i oživimo kako bi planinari imali bolje uslove za boravak tokom njihovih posjeta Nacionalnom parku Durmitor.

Kao što smo prethodno naveli, privredno društvo koje se prijavilo za zakup ovog objekta nije samo ponudilo godišnji zakup od 2.500 €, već je podnijelo i detaljan biznis plan u kojem se predviđa ulaganje od 40.000 € u adaptaciju i unapređenje doma. Ovo znači da troškovi za zakupca iznose više od 10.500 €, bez PDV-a, što je značajno više od prvobitno navedenog iznosa koji je objavljen u medijima. Ovaj zakupac, imajući u vidu trenutno stanje objekta, planira ozbiljna ulaganja kako bi dom Sušica bio prikladniji za planinare. Ovo ulaganje će značiti značajno poboljšanje uslova za posjetioce, uključujući rešavanje problema sa strujom, vodom, dotrajalim instalacijama, stolarijom i adaptacijom toaleta, koji posle pet godina ostaje u vlasništvu JPNPCG.

Važno je napomenuti da se planinarski dom Sušica tokom većeg dijela godine, tačnije oko šest mjeseci, nalazi u uslovima kada je pristup otežan ili nemoguć zbog obilnih sniježnih padavina. To znači da je objekat dostupan posjetiocima samo u jednoj polovini godine, tačnije u ljetnjem periodu. Ova činjenica ima direktan uticaj na mogućnost ostvarivanja prihoda tokom cijele godine.

Jedan od ciljeva ovog preduzeća je da valorizuje sve planinarske domove i učini ih pristupačnijim planinarima. Ovo je dio dugoročne strategije unaprijeđenja turističke ponude u Nacionalnom parku Durmitor i obezbeđivanja očuvanja ovih resursa. O iskustvu prethodnog menadžmenta kada je u pitanju bavljenje ugostiteljskom djelatnošću najbolje govore podaci o ostvarenim prihodima u godinama kada je NP Durmitor upravljao ovim objektima (2014 godine: 588 eura; 2015: 870 eura; 2017: 125 eura). Imajući u vidu ovo iskustvo i činjenicu da se objekat nalazi u lošem stanju, teško pristupačnoj lokaciji tokom zime, i činjenicu da okolno zemljište nije u vlasništvu JPNPCG, bilo je neophodno da se pristupi ozbiljnom preispitivanju i postavljanju nove cijene zakupa od prvobitne iz 2019 godine.

Takođe, iznenađuje nas tvrdnja da je objekat "fabrika para" i da je lokacija izuzetno atraktivna, s obzirom na to da je objekat suštinski namijenjen planinarima i ljubiteljima prirode, a ne luksuznom turizmu. Ukoliko je, ipak ova tvrdnja tačna, zašto se na našu žalost nije prijavilo više privrednih društava, već samo jedan ponuđač, kao što je bio slučaj i na poslednjem javnom pozivu 2019 godine. Bez obzira na izazove, naša namjera je da ovu vrijednu lokaciju stavimo u funkciju, obezbijedimo bolje uslove za posjetioce i doprinesemo očuvanju ovog dragocjenog resursa u Nacionalnom parku Durmitor. Iznajmljivanje ovog planinarskog doma ne ograničava se samo na iznos zakupa; takođe podrazumijeva i angažovanje lokalnog stanovništva, koje će aktivno učestvovati u radu objekta. Ovim se ostvaruje pozitivan doprinos lokalnoj zajednici i ekonomskom razvoju područja.

Aktivisti koji prate rad Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore su, verujemo, u toku sa svim aspektima ovog procesa, od dobijanja saglasnosti Vlade do objavljivanja javnog poziva, i nadamo se da će nastaviti da prate razvoj ove inicijative dok se planinarski dom Sušica unapređuje i stavlja u funkciju za posjetioce i doprinos ovom preduzeću.

Naglašavamo da je proces izdavanja u zakup bio transparentan i otvoren za sve zainteresovane strane, a odabrani zakupac će obezbijediti sredstva za bolje uslove za posjetioce i doprinijeti dugoročnom očuvanju planinarskog doma Sušica", naveli su iz Nacionalnih parkova.

"Vijesti" su dan ranije poslale pitanja Nacionalnim parkovima na ovu temu ali nisu dobile odgovor.

Bonus video: