Štrajkački odbor Pošte: Očekujemo pristojnu ponudu

Za petak je Agencija za mirno rješavanje sporova zakazala sjednicu komisije koja treba da raspravlja o minimumu procesa rada u Pošti tokom štrajka

14888 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Štrajkačkog odbora Pošte Jugoslav Marković kazao je da su prihvatili poziv od uprave kompanije da u petak razgovaraju o njihovim zahtjevima za povećanjem zarada.

"Očekujemo da napokon daju neku pristojnu ponudu o kojoj možemo pregovarati a ne obećanje kao do sada", kazao je Marković.

On je naveo i da je Agencija za mirno rješavanje sporova za petak zakazala sjednicu komisije koja treba da raspravlja o minimumu procesa rada u Pošti tokom štrajka, jer ta kompanije u zakonskom roku iz 2015. godine nije donijela taj akt.

Predstavnici štrajkačkog odbora danas su imali sastanak sa inspekcijom rada koja utvrđuje zakonitost štrajka na zahtjev uprave.

"Imali smo danas neočekivanu situaciju sa inspekcijom rada u vezi sa minimumom procesa rada uprkos činjenici da je naš Sindikat organizovao štrajk u potpunosti u skladu sa Zakonom o štrajku i krajnje odgovorno dostavio poslodavcu u zakonskom roku minimum procesa rada i zaposlene koji će u njemu raditi. Naši dalji koraci zavisiće od konačnog i zvaničnog stava inspekcije rada koje očekujemo ovih dana. Želimo da vjerujemo da će inspekcija rada svojim postupanjem učiniti sve da ne ospori univerzalno pravo zaposlenih na štrajk, dakle ne samo zaposlenima u Pošti već svim zaposlenima koji rade u djelatnostima od javnog interesa", kazao je Marković.

On je naveo da je u sličnoj situaciji prije četiri godine bio Sindikat Telekoma kojem je uprava osporavala pravo na štrajk, ali da su sudovi presudili u korist radnika.

Jedinstveni sindikat, koji je organizovao štrajk, traži povećanje zarada za 30 odsto za zaposlene koji nisu dio menadžmenta, dok druga Nova sindikalna organizacija, koja nije podržala štrajk, traži rast zarada za sve zaposlene za 20 odsto.

Bonus video: