Sve bliži evropskoj kulturi poslovanja

Segment prava privrednih društava u užem smislu, kako dodaje, obuhvata i preporuke o politici naknada za direktore kotiranih akcionarskih društava, te preporuke o ulozi nezavisnih direktora i članova nadzornog odbora kotiranih društava, kao i komisija odbora ovih društava
180 pregleda 0 komentar(a)
Goran Nikolić, Foto: Ministarstvo ekonomije
Goran Nikolić, Foto: Ministarstvo ekonomije
Ažurirano: 23.08.2017. 18:25h

Poglavlje 6 u pregovorima sa EU, koje se odnosi na privredno pravo, biće spremno za zatvaranje u 2018. godini, rekao je "Vijestima" šef radne grupe za ovo poglavlje Goran Nikolić.0On je napomenuo da kada će poglavlje biti zatvoreno ne zavisi samo od Crne Gore.

"Vođenje pristupnih pregovora u okviru ovog poglavlja predstavlja veoma važnu fazu ovog procesa, jer od našeg pristupa i konačnog ishoda, te faze implementacije usklađenog sa pravnim tekovinama EU, zavisi ne samo uvažavanje i prihvatanje evropskog duha i kulture u svim sferama društvenog života, nego i kompletna ekonomska nadogradnja društva u kome se, kao krajnji cilj, nameće boljitak za sve građane Crne Gore. Iz tog razloga ne treba da se opterećujemo datumima", ocijenio je Nikolić, koji je direktor Direktorata za industriju i preduzetništvo u Ministarstvu ekonomije.

Prema njegovim riječima, ovo je jedno od najvažnijih ekonomskih poglavlja, a najznačajnije za poslovanje privrednih društava.

"Privredno pravo odnosi se na osnivanje, funkcionisanje i kontrolu finansijskog poslovanja privrednih društava u državama članicama EU. Obuhvata dva dijela: pravo privrednih društava u užem smislu i računovodstvo i reviziju. Materija, odnosno tekovina prava privrednih društava EU u užem smislu obuhvata u brojnim direktivama sadržana pravila o osnivanju, registraciji, podjeli akcionarskih društava, domaćim i prekograničnim spajanjima, preuzimanju akcionarskih društava, pravima akcionara, povezivanje registara, zahtjevima u pogledu kapitala i zahtjevima za transparentnošću poslovanja ", objasnio je Nikolić.

Segment prava privrednih društava u užem smislu, kako dodaje, obuhvata i preporuke o politici naknada za direktore kotiranih akcionarskih društava, te preporuke o ulozi nezavisnih direktora i članova nadzornog odbora kotiranih društava, kao i komisija odbora ovih društava.

"Ove preporuke, za razliku od direktiva, nijesu formalno obavezujuće za države članice, ali predstavljaju poželjna regulatorna rješenja određenih odnosa u oblastima koja regulišu. Konačno, pravo privrednih društava u užem smislu obuhvata i pravila sadržana u Uredbi o Statutu Evropskog društva i Uredbi o Evropskom ekonomskom interesnom udruženju, koje su, za razliku od prethodne dvije vrste pravnih instrumenta, propisi neposredno primjenjivi na teritoriji država članica EU i ne tolerišu nikakvu kreativnost, odnosno odstupanje prilikom njihove transpozicije u nacionalna prava privrednih društava", naveo je Nikolić.

U sadašnjem Zakonu o privrednim društvima, kako je kazao, ne postoje odredbe o prekograničnom spajanju, jer je ono zapravo osmišljeno kao koncept razrade jedinstvenog tržišta EU.

"Tako da će određena pravila koja se odnose na prekogranično spajanje biti nova u crnogorskom privrednom okruženju, i usklađivanje u tom smislu je predstavljalo izazov prilikom pisanja novog zakona", rekao je Nikolić.

Objašnjava da područje računovodstva i revizije uključuje uspostavljanje sistema provjere kvaliteta rada revizorske struke i djelotvornog sistema javnog nadzora nad njenim radom uopšte, sistema javnog objavljivanja godišnjih finansijskih izvještaja, kao i uspostavljanje i dosljednu primjenu međunarodnih standarda finansijskog izvještavanja.

"Ovaj segment ima i direktan uticaj na strukturu organa pojedinih vrsta društava kapitala u Crnoj Gori, kroz obavezu uvođenja odbora za reviziju, organa zaduženog za sprovođenje interne kontrole finansijskog poslovanja ", kazao je Nikolić.

Imamo visoku usklađenost, za CG put u EU prirodan proces

Prema riječima Nikolića, Crna Gora je već ostvarila visok stepen usklađenosti u ovoj oblasti.

“Nema dileme da napor koji smo do sada uložili nedvosmisleno ide u prilog spoznaji da je za Crnu Goru integracija u EU prirodan proces, odnosno put koji nema alternative, i po tom osnovu je na nacionalnom nivou uspostavljen snažan društveni konsenzus. To je prepoznala i Evropska komisija, koja je ocijenila da je Crna Gora postigla dobar nivo usklađenosti u oblasti privrednog prava. Kao potvrda dobrog rada u prethodnom periodu je otvaranje ovog poglavlja u decembru 2013. godine. Cilj usklađivanja zakona s pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti, a samim tim i najnovijim tendencijama na ovom području, jeste stvaranje takvih uslova poslovanja koji će svim domaćim poslovnim subjektima omogućiti da postanu relevantan i ravnopravan učesnik na jedinstvenom evropskom ekonomskom prostoru", naveo je Nikolić.

U ovoj oblasti, kako je dodao, potrebno je donijeti Zakon o privrednim društvima i Zakon o tržištu kapitala.

Bonus video: