Poštari nose pisma, ne i novac

Štrajkački odbor odbio predlog o povećanju zarada za 11 odsto. Naredne sedmice treba da počne dijeljenje računa, a zatim dječjih dodataka, socijalnih naknada i penzija

13960 pregleda 48 reakcija 48 komentar(a)
Nastavak pregovora u ponedjeljak, ne odustaju od povećanja od 30 odsto, Foto: Boris Pejović
Nastavak pregovora u ponedjeljak, ne odustaju od povećanja od 30 odsto, Foto: Boris Pejović

Na sastancima štrajkačkog odbora i članova uprave Pošte o povećanju zarada i minimumu procesa rada juče nijesu postignuti dogovori, tako da se štrajk nastavlja i ulazi u kritičnu fazu jer poštari naredne sedmice treba da počnu dijeljenje računa, a zatim dječjih dodataka, socijalnih naknada i penzija.

Predsjednik štrajkačkog odbora Jugoslav Marković kazao je da su odbili ponudu uprave o povećanju zarada za 11 odsto, kao i da u ponedjeljak počinju nove pregovore a istovremeno se kod Agencije za mirno rješavanje sporova nastavlja postupak o utvrđivanju minimalnog procesa rada.

On je kazao da Zakon o štrajku predviđa minimalni proces rada samo za univerzalni servis, odnosno dijeljenje pošiljki, a da ne obuhvata nošenje računa i isplate naknada, kao i da taj dio posla neće raditi dok im se ne ispune uslovi a to je povećanje zarada za 30 odsto i obračun punih dnevnica i za period štrajka.

Predstavnici štrajkačkog odbora juče su prvo imali sastanak u Agenciji komisije za utvrđivanje minimalnog procesa rada, gdje su predstavili svoje viđenje spora o minimumu procesa rada, kojeg Pošta nije usvojila još od posljednje izmjene zakona 2015. godine. Komisija će nastaviti rad u ponedjejak kada će svoje stavove iznijeti predstavnici Pošte, što znači da bi tek u danima nakon toga Agencija mogla donijeti svoj stav.

U ponedjeljak će početi novi krug pregovora o mogućem povećanju iznosa zarada.

Tog dana poštari treba da počnu i podjelu računa, ali to, kako je kazao Marković, neće raditi, kao ni dijeljene dječjih dodataka koje počinje 15. oktobra i penzija 20. oktobra, osim ukoliko im se ne ispune zahtjevi.

On je kazao da jučerašnji sastanak ne smatra pregovorima već samo kao obavještenje jer sastanku nisu prisustvovali izvršni direktor niti članovi odbora direktora.

“Pominjala se cifra od 11 odsto što je za nas neprihvatljivo. Da li smo neke od modela za povećanje zarada koje će rukovodioci prenijeti direktoru. Tako da pregovore ponovo počinjemo u ponedjeljak i nadam se da će nam zahtjev o povećanju zarada biti ispunjen”, kazao je Marković.

Štrajački odbor zahtijeva povećanje zarada od 30 odsto, jer su sadašnje plate poštara i šalterskih radnika oko 550 eura i najniže su u javnom sektoru.

Marković je kazao da o drugom zahtjevu koji se odnosi na isplatu punih zarada za period štrajka nisu dobili ponudu.

Iz Pošte je zvanično saopšteno da će pregovori između rukovodstva i predstavnika sindikata biti nastavljeni u ponedjeljak.

“Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici menadžmenta, Jedinstvenog sindikata i Nove sindikalne organizacije, razgovarano je o ponudi rukovodstva koja podrazumijeva povećanje od 11 odsto za zaposlene koji ne čine menadžment. Povećanju bi prethodile izmjene kolektivnog ugovora na način da se približe koeficijenti zaposlenih i onih koji čine menadžment, odnosno da se prag od koeficijenta 5,0 podigne na 5,5 i da se svi niži koeficijenti proporcionalno podignu”, navodi se u saopštenju.

Oni su istakli da je predložena izrada i usvajanje pravilnika o varijabilnom dijelu zarade, prema kojem bi se zarada mogla uvećati za još dodatnih do 10 odsto mjesečno zaposlenima sa dobrim rezultatima rada, odnosno koji dostignu normu rada koja bi bila sporazumno definisana sa oba reprezentativna sindikata.

“Podsjetimo, zaposlenima sa najnižim koeficijentom je u maju ove godine povećana zarada za 10 odsto, te bi se sa sadašnjom ponudom ostvarila mogućnost povećanja zarade zaposlenima sa dobrim rezultatima rada do 31% odsto u toku ove godine”, naveli su iz Pošte.

Kazali su i da je zajednički zaključak predstavnika sindikata i menadžmenta da je važno što prije doći do rješenja.

Bonus video: