Čekaju na odgovor Vlade: Pomoć neophodna za nabavku drva

Iz Vlade još nema odgovora na inicijativu koju je za sedam dana potpisalo 3.000 građana

2812 pregleda 2 komentar(a)
Pokretači inicijative ispred Vlade, Foto: Privatna arhiva
Pokretači inicijative ispred Vlade, Foto: Privatna arhiva

Građani sa najnižim primanjima u Bijelom Polju sa zebnjom čekaju hladnije dane, kao i odgovor na inicijativu za nabavku ogrijeva za najugroženije penzionere, koju je za samo nedjelju dana potpisalo 3.000 Bjelopoljaca. Odgovora iz Vlade, kako je saopšteno iz NVO “Bjelopoljski demokratski centar”, još nema.

Potpisivanje su pokrenuli Udruženje penzionera i invalida rada sa najnižim primanjima, NVO “Bjelopoljski demokratski centar” i Udruženje za zaštitu prava radnika i nezaposlenih lica Opštine Bijelo Polje, kojima su se posljednjih mjeseci građani obraćali za pomoć.

“Cijena ogrijeva, koja je znatno je veća u odnosu na prošlu godinu, kao i poskupljenje osnovnih životnih namirnica, uticali su da građani sa najnižim primanjima nisu u mogućnosti da kupe ogrijev, “, kazao je Zdravko Janjušević iz BDP, podsjećajući da su inicijativu uputili i Ministarstvu finansija.

“Najugroženije kategorije su penzioneri sa najnižim primanjima, pogotovo na sjeveru Crne Gore. Potpisnici inicijative za pomoć u nabavci ogrijevnih sortimenata za ugrožene kategorije stanovništva, polaze sa idejom da nadležne institucije u Crnoj Gori, prije svih Vlada, i ministarstva rada i socijalnog staranja i finansija iznađu modalitete kako bi penzioneri sa najnižim primanjima bili subvencionisani za nabavku drveta u skladu sa važećim zakonskim propisima. Kako je u pitanju kategorija lica kojima ni životna dob ne ide u prilog, ističemo da je većina penzionera i zdravstveno ugrožena, da svakog mjeseca izdvajaju novčana sredstva za kupovinu lijekova, to pozivamo Vladu da u saradnji sa resornim ministarstvima i Upravom za šume, odobri besplatnu sječu i prevoz drveta u iznosu od pet metara po jednom domaćinstvu iz kategorije penzionera sa najnižim primanjima”, kazao je Janjušević.

On je podsjetio da sjever Crne Gore karakteriše to da sezona grijanja traje i po šest mjeseci. Kazao je da su građani svjesni da je ekonomska kriza zahvatila sve segmente ovoga društva, ali da kao društveno solidarna zajednica možemo i moramo pomoći jedni drugima.

“Smatramo da postoji nekoliko modaliteta da se u saradnji sa koncesionarima opredijeli do pet metara drva za ogrijev za ovu kategoriju društva gdje bi Vlada oslobodila koncesionara koncesione naknade”, kazao je Janjušević.

On je posjetio na izjavu direktora Fonda PIO Ranka Aligrudića ‘da će fond moći da da pozajmicu od 500 eura penzionerima kako bi kupili ogrijev’.

“Smatramo da je ova ponuda neprihvatljiva jer je dodatna omča oko vrata i onako prezaduženim penzionerima. Veliki rast cijena, prehrambenih proizvoda, usluga, lijekova predstavlja ogroman teret za i onako prazan budžet penzionera. Iz tog razloga je veoma teško prihvatiti pozajmicu jer oni nemaju od čega da vrate taj dug”.

Bonus video: