Radnici Port of Adria najavili štrajk upozorenja

Radnici traže povećanje zarada za 40 odsto ističući da su prosječne plate u Port of Adriji niže od crnogorskog prosjeka. Oba Sindikata su saglasna da 30 dana daju rok poslodavcu da udovolji zahtjevu radnika

6464 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Port of Adria
Foto: Port of Adria

Radnici pomorske kompanije Port of Adria (PoA) najavili su štrajk upozorenja zbog, kako su saopštili, niskih zarada i ugrožene egzistencije zaposlenih.

Čelnici Sindikata su potvrdili Primorskom portalu da će štrajk upozorenja biti održan 12.oktobra, te da ukoliko poslodavac ne poveća zarade da će stupiti u generalni štrajk.

Radnici traže povećanje zarada za 40 odsto ističući da su prosječne plate u Port of Adriji niže od crnogorskog prosjeka. Oba Sindikata su saglasna da 30 dana daju rok poslodavcu da udovolji zahtjevu radnika.

"Štrajk upozorenja će biti održan 12.oktobra od 9 do 10 časova u preduzeću. Radnici će biti na radnim mjestima, ali neće obavljati radne zadatke, kazao je predsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih u PoA Zoran Martinović.

Štrajk podržava i Sindikalna organizacija PoA na čijem čelu je Ratko Stanisavljević.

"Izvršni direktor PoA Sedat Kara upoznat je u petak sa zahtjevima radnika tokom razgovora sa čelnicima oba Sindikata", kaže Stanisavljević i dodaje da će shodno Zakonu o radu i Zakonu o štrajku u ponedjeljak menadžment dobiti i pismeno obavještenje.

Iz sindikata navode da skoro polovina zaposlenih u firmi radi za minimalnu platu od 450 eura. Neprihvatljivo je, ističu iz Sindikata, što radnici sa istom stručnom spremom uz preko 20 godina radnog staža imaju 450 eura platu kao zaposleni koji je počeo raditi prije dva mjeseca. Za iste poslove radnici u privatizovanom dijelu Luke Bar imaju za nekoliko stotina niže plate nego njihove kolege koji su ostali u preduzeću AD Luka Bar čiji je većinski vlasnik država. Vrijednost koeficijenta u PoA je niža nego u Luci Bar za ista radna mjesta.

Iz sindikata naglašavaju da se u PoA, Kolektivni ugovor "ne poštuje".

Prosječna zarada zaposlenih u PoA je 680 eura, a u državni 799 eura.

Sindikalci ukazuju da je prosječna plata u Port of Adri niža preko 100 eura od prosjeka što ranije nije bio slučaj

"Lučki poslovi uvijek su bili bolje plaćeni od prosjeka. Prije privatizacije naše plate su bile za oko 25 odsto veće od prosječnih u državi", kazao je Martinović.

Bonus video: