IRF: Posvećeni smo jačanju ekonomskih veza između Crne Gore i Turske

Kalkavan je kazao da prisustvo šest hiljada turskih kompanija u Crnoj Gori predstavlja značajan ekonomski faktor

2770 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Investiciono razvojni fond
Sa sastanka, Foto: Investiciono razvojni fond

Investiciono-razvojni fond (IRF) je, prema riječima njegovih predstavnika, posvećen jačanju ekonomskih veza između Crne Gore i Turske.

Na sastanku izvršne direktorice IRF-a, Irene Radović, i ambasadora Turske u Crnoj Gori, Bariša Kalkavana, istaknuto je snažno opredjeljenje IRF-a za jačanje ekonomske saradnje između dvije zemlje.

„Na sastanku je istaknut značaj, ali i obostrana posvećenost unapređenju ekonomskih odnosa između Crne Gore i Turske, te podrška IRF-a turskim investitorima koji planiraju realizaciju kvalitetnih i održivih projekata u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju IRF-a.

Razgovarano je o inicijativama i projektima podrške Ambasade Turske u Crnoj Gori, uključujući saradnju u oblastima infrastrukture, zdravstva, obrazovanja i razvoja Crne Gore kao regionalnog centra za poslovanje, te proširivanju saradnje kroz potpisivanje Memoranduma o saradnji između IRF-a i Razvojne banke Turske.

Radović je istakla razvojni put IRF-a i naglasila posvećenost ostvarivanju strateških ciljeva koji su usklađeni sa prioritetima državnog razvoja.

Fokus je stavljen na razvojne programe finansiranja IRF-a u prioritetnim sektorima, kao i na podršku ranjivim kategorijama, uključujući mlade i žene u biznisu.

„Takođe, istaknuta je podrška infrastrukturnim projektima od lokalnog i regionalnog značaja, kako bi se podstakao ravnomjeran regionalni razvoj. Uvažavajući globalne trendove u oblasti zelene ekonomije i digitalne tranzicije, IRF je naglasio svoju posvećenost usvajanju savremenih standarda u oblasti finansiranja i poslovanja privrede“, dodaje se u saopštenju.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Investiciono razvojni fond

Kalkavan je izrazio zadovoljstvo sastankom, ističući da su odnosi njegove zemlje sa Crnom Gorom izvanredni, te najavio inicijativu sa Blumbergom Turska, gdje će IRF uzeti učešće u promociji Crne Gore kao atraktivne destinacije za poslovanje.

On je naglasio da prisustvo šest hiljada turskih kompanija u Crnoj Gori predstavlja značajan ekonomski faktor.

Kalkavan je Radović predstavio aktivnosti Privredne komore Turske u Crnoj Gori - TurkCham Montenegro, koja pruža platformu za povezivanje turskih kompanija koje posluju u Crnoj Gori, kao i za crnogorske kompanije koje sarađuju sa Turskom, ističući da kao takva predstavlja servis za unapređenje privredne saradnje dvije zemlje.

Bonus video: