Opozicija tvrdi da je Raičević pod pritiskom dao dozvolu za hotel

Oštra polemika obilježila je sjednicu barskog parlamenta. Predsjednik Opštine nije odgovorio odbornicima opozicije na optužbe da ga je ucijenio manji koalicioni partner SD da njihovom funkcioneru Nedjeljku Čoviću omogući da na lokaciji nekadašnjeg poslovnog objekta “Simpo” gradi hotel sa četiri zvjezdice

30210 pregleda 5 komentar(a)
Raičević, Foto: Boris Pejović
Raičević, Foto: Boris Pejović

Opozicija u Baru tvrdi da je predsjednik Opštine Dušan Raičević (DPS) ucijenjen od manjeg koalicionog partnera Socijaldemokrata (SD) da barskoj kompaniji “Bonesa” da dozvolu da u centru Bara pored zgrade Opštine na lokaciji nekadašnjeg poslovnog objekta “Simpo” gradi hotel sa četiri zvjezdice, odnosno, rekonstruiše ovu zgradu. Uz to, tvrde i da se pokušava iskoristiti zakonska mogućnost da se neposrednom pogodbom investitoru ustupi i zemljište na kome se nalazi ova zgrada.

Ove ocjene su se čule juče na sjednici lokalnog parlamenta na kojoj nije prošao predlog Demokrata da se dnevni red sjednice lokalnog parlamenta dopuni sa tačkom u vezi s gradnjom privatnog hotela u blizini nekadašnjeg poslovnog objekta “Simpo”.

Osnivač i izvršni direktor ove kompanije je Nedjeljko Čović funkcioner SD-a koji je bio na odborničkoj listi ove partije na lokalnim izborima u oktobru prošle godine.

foto: Marija Mirjačić

Iako nije tačka uvrštena u dnevni red, tema je izazvala oštru polemiku, a Raičević nije odgovorio na prozivke opozicije da je ucijenjen, dok predsjednik Sekretarijata za imovinu, zastupanje i investicije Stefan Šušter (SD) tvrdi da je posao legalan i da opština i građani neće biti oštećeni.

DPS, SD i Liberalna partija su na vlasti u Baru.

Ova zgrada je izgrađena 1980. godine kao poslovno administrativni objekat, a planiranom prenamjenom treba da bude hotelski kompleks sa četiri sprata i 47 stambenih jedinica.

Zemljište na kome se nalazi zgrada je u vlasništvu države (pravo raspolaganja Opština Bar 1/1), dok je objekat u vlasništvu privatnih i pravnih lica. Iz Opštine (Sekretarijata za imovinu, zastupanje i investicije) za “Vijesti” su nedavno kazali da “postoje određene pravne dileme oko vlasništva nad zemljištem ispod objekta i zemljišta koje služi redovnoj upotrebi objekta, međutim, to pitanje će se rješavati u daljem postupku između investitora i Opštine Bar”.

Šušter
Šušterfoto: Printscreen YouTube

Iz ove lokalne uprave nijesu odgovorili direktno na pitanje “Vijesti” da li će investitor koristiti javni parking iza zgrade Opštine za svoje potrebe već navode da je “to pitanje definisano DUP-om “Topolica-Bjeliši”, UTI urbanističko-tehničkim uslovima (UTI) resornog Ministarstva prostornog planiranja i saglasnošću glavnog državnog arhitekte”. Ovaj parking pored Opštine koriste Centar za socijalni rad, Osnovni sud, Uprava prihoda i carina, Uprava za katastar i državnu imovinu, Pošta, kao i građani koji dolaze da završavaju posao u neku od ovih institucija.

Odbornik Demokrata Momčilo Leković tražio je da se dnevni red dopuni tačkom da Sekretarijat za imovinu, zastupanje i investicije odbornicima dostavi informaciju o kakvim “pravnim dilemama” u vezi s zemljištem se radi i na koji način će se one rješavati”. Dobio je pisani odgovor od predsjednika Odbora za statut i propise Emira Peričića da se ne može uvrstiti u dnevni red ovaj zahtjev jer “nije usklađen sa Statutom opštine” i uputio je Lekovića da se obrati za informaciju u formi odborničkog pitanja.

“Sramota je šta ste napisali, a tražite od nas da budemo konstruktivna opozicije. Peričić ovim pojačava sumnje da stvari nisu u ovom slučaju kako treba”, istakao je Leković.

On je naglasio da je Čović nelegalni inverstitor jer je već jednom gradio hangar od 800 metara kvadratnih zbog čega je naloženo rušenje i dobio je krivičnu prijavu.

“Kad je podnio krivičnu prijavu, rekao je da je dobio obećanje od opštine da će ga legalizovati. Nesporno je da je zgrada “Simpa” legalan objekat, ali ko garantuje da neće biti preveden u nelegalni u ovom postupku sa pitanjem zemljišta. Članom 163 zakona o gradnji je definisano da prava svojine na zemljištu na kome je izgrađen bespravni objekat na kome svojinska ovlavšćenja vrši država i sa kojim raspolaže vlada ili opština, vrši se neposrednom pogodbom u skladu sa zakonom na osnovu zahtjeva za podnošenje legalizacije”, naveo je Leković.

Odbornik liste “Biram Bar” Radomir Cakan Novaković kazao je da je Čović lično učestvovao u pravljenju koalicije u Baru i da sada drži Raičevića u šaci, te da je predsjednik opštine ovom privredniku dozvolio prvenstvo u odnosu na interese opštine.

“Da li je bio Čović na pregovorima u koaliciji i insiturao na nekim stvarima”, pitao je Novaković, ali nije dobio odgovor.

Šušter je kazao da se stvara privid da je u ovom poslu korupcija i da opština gubi milione, što je laž. On je kazao da opština nije vlasnik zgrade, ali jeste zemljišta, kao i da je samo donijela odluku u vezi sa komunalnim opremanjem.

“Sve ostalo nije nadležnost opštine nego Ministarstva uređenja prostora koje je dalo saglasnost da se gradi hotel”, istakao je Šušter, poručujući da su u vezi sa parkingom jasni urbanističko-tehnički uslovi za koje opština nije zadužena.

On je pojasnio pravnu dilemu u vezi sa zemljištem.

“Pravna dilema o legalnim objekatima je da li je zemljište ispod objekta i zemljište koje služi redovnoj upotrebi vlasništvo vlasnika objekata ili vlasništvo opštine. Postoje sudske odluke da je vlasnik objekta istovremeno i vlasnik zemljišta. Što se tiče opštine, mi se držimo onoga da smo vlasnici zemljišta, a ako bude zahtjeva za otkup, postupićemo u skladu sa zakonom. Takav zahtjev i Skupština opštine mora da odobri”, rekao je Šušter.

Leković je ranije izjavio da se pita da li je izgradnja hotela možda dio koalicionog sporazuma koji su vladajuće stranke u Baru potpisale prošle godine i da se u tom slučaju onda možemo govoriti o visokom stepenu korupcije.

Bonus video: