Poštari prekinuli štrajk, plate veće za 100 do 130 eura

Sindikat se sa radnicima dogovorio da od sjutra povećaju radne aktivnosti kako bi se nagomilani posao zbog štrajka što prije raščistio

30510 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Pošta Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Pošta Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Štrajkački odbor Pošte Crne Gore prihvatio je ponudu uprave o povećanju zarada i od sjutra prekidaju štrajk, kazao je "Vijestima" predsjednik štrajkačkog odbora Jugoslav Marković.

On je kazao da je uprava ponudila povećanje zarada kroz izmjene koeficijenata i obračunske jedinice, pa će ovom metodom zarada za većinu radnika biti povećana za 100 do 130 eura zavisno od radnog staža.

"To je na kraju ono što smo mi i tražili. Takođe dio sporazume je i da se plate dnevnice za period štrajka, kao i da učesnici štrajka ne snose bilo kakve odgovornosti. Ostavili smo mogućnost i da u martu naredne godine, nakon završetka finansijskog izvještaja za ovu godinu, ponovo razgovaramo o mogućnostima dodatnog povećanja zarada", kazao je Marković.

On je kazao da su posebno zadovolnji što su koleginicama čistačicama i higijeničarkama značajno popravili način obračuna zarada jer su sada bile nepravedno izuzete.

"Njihova zarada po koeficijentima i obračunskoj vrijednosti je bila oko 300-350 eura, ali je isplaćivana u iznosu minimalne zarade od 450 eura je ne može biti niža. Međutim kada bi se njima računalo uvećanje, ono se računalo na onaj početni iznos od tristo eura, ali bi ponovo dobili 450 eura odnosno stvarna zarada im ne bi bila povećana. Sada smo postigli dogovor da se njima promijeni obračun, tako da će se povećanje računati na iznos od 450 eura, odnosno sa ostalim dodacima na zaradu sada će imati platu od 576 eura", kazao je Marković.

On je kazao i da se sindikat sa radnicima dogovorio da od sjutra povećaju radne aktivnosti kako bi se nagomilani posao zbog štrajka što prije raščistio.

"Sve ćemo ubrzati i neće biti kašnjenja u dijeljenju dječjih dodataka i socijalnih naknada. Ona će imati priorite i biće isplaćena kada je i planirano 15. oktobra, kazao je Marković.

Bonus video: