DRI: "Možura" ima 2,47 miliona eura nenaplaćenih potraživanja, nema evidencije o zemljištu...

Firma "Možura" mora do 10. novembra da dostavi Državnoj revizorskoj instituciji plan aktivnosti za realizaciju preporuka a naredne godine i Izvještaj o sprovedenim radnjama

3250 pregleda 0 komentar(a)
DRI (logo), Foto: DRI
DRI (logo), Foto: DRI

Preduzeće "Možura" (sanitarna deponija kojom rukovode Opštine Bar i Ulcinj) nije donijelo dugoročan plan za upravljanje ljudskim resursima, ne vodi evidenciju o zemljištu koje koristi a ima i 2,47 miliona eura nenaplaćenih potraživanja na prošlogodišnjih 1,59 miliona eura ostvarenih prihoda.

To se između ostalog navodi u reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja te kompanije za 2022. godinu, koju je uradila Državna revizorska institucija (DRI), pri čemu se ističe da je "Možura" dobila pozitivno mišljenje na finansijsku reviziju i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti.

U reviziji piše da ovo preduzeće nije donijelo dugoročan plan upravljanja ljudskim resursima odnosno izmjene organizacione strukture društva, smanjenja ili povećanja broja zaposlenih, nepopunjenosti radnih mjesta ili odsustva zaposlenih sa ključnih funkcija.

"U postupku revizije je utvrđeno da iznos nenaplaćenih potraživanja (2.477.821,84 €) značajno premašuje iznos ostvarenih poslovnih prihoda u 2022. godini (1.599.046,61 €)", ističe se u reviziji.

Utvrđeno je i da "Možura" ne vodi evidenciju zemljišta koje koristi, da ga ne ne obuhvata popisom kao i da Upravi za katastar i državnu imovinu koja je nadležni organ, nisu dostavili podatke iz popisa imovine.

Sem toga, navodi se da je procijenjena vrijednost planiranih nabavki 662,50 hiljada eura bez PDV-a, dok je ukupna ugovorena vrijednost sprovedenih javnih nabavki za prošlu godinu iznosila 224,86 hiljada eura bez PDV-a, odnosno 33,94 odsto više nego što je planirano.

Utvrđena su i odstupanja i neusklađenosti poslovanja firme "Možura" sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o radu, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o javnim nabavkama, Uredbom o načinu vođenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari i popisu stvari u državnoj svojini i uputstvom o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini.

Ovaj izvještaj je kako se navodi, dostavljen na upoznavanje Odboru direktora "Možure", Opštinama Bar i Ulcinj kao i vlasnicima, radi unapređenja položaja preduzeća i jačanja odgovornosti u upravljanju finansijama Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine.

"Finansijskom revizijom izvještaja "Možura" utvrđeno je da su finansijski izvještaji za 2022. godinu sastavljeni u svim materijalnim aspektima, u skladu s važećim okvirom finansijskog izvještavanja i da su prezentovani na fer i objektivan način", navodi se u reviziji.

Kompanija "Možura" je dužna da do 10. novembra ove godine, dostavi DRI Plan aktivnosti za realizaciju ovih preporuka ali i da do 10. aprila 2024. godine dostavi Izvještaj o sprovedenim radnjama po preporukama.

Nadležni kolegijum DRI činili su senator Zoran Jelić (kao rukovodilac) i senator Branislav Radulović.

Bonus video: