HTP "Miločer" traži od Vlade da "pritisne" Statisa da plati zakup

Rukovodstvo HTP “Miločer” uputilo urgentno pismo, jer “Adriatic properties” nije izmirio dvije godišnje rente, zbog čega nemaju para ni za osnovne obaveze, od plata, do rata za kredit. Ugrožena i imovina koja je založena

18143 pregleda 51 reakcija 7 komentar(a)
Hotel “Kraljičina plaža” u izgradnji, Foto: Vuk Lajović
Hotel “Kraljičina plaža” u izgradnji, Foto: Vuk Lajović

Izvršni direktor Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) “Miločer” Igor Đurašević uputio je urgentno pismo ministru ekonomskog razvoja Goranu Đuroviću, upozorivši ga da se ta vladina kompanija nalazi u izuzetno kriznoj finansijskoj situaciji, jer im zakupac elitnog ljetovališta Sveti Stefan - Miločer, kompanija “Adriatic properties” nije izmirila dvije godišnje rente.

Od Vlade, kako se navodi u pismu u koje su “Vijesti” imale uvid, se traži da pod hitno reaguje, jer HTP “Miločer” ne može da servisira osnovne obaveze, od plata, do rata za kredit, zbog čega je ugrožena imovina koju je založila.

“’Adriatic properties’ kasni sa uplatom rente za treći kvartal, a 2. oktobra fakturisana je i renta za četvrti kvartal. Ovim svjesno ugrožavaju naše funkcionisanje i mi nismo u mogućnosti izmiriti tekuće obaveze. Trenutno kasnimo septembarsku ratu Fondu za za obeštećenje u iznosu od 15.000 eura, kamatu u iznosu od 14.500 eura prema Univerzal capital banci, porez na nepokretnost za 2019, 2020, 2021, 2022. i 2023. godinu u iznosu od 592.139 eura. Takođe, nemamo novca za plate i tekuće obaveze. Molimo vas, ako je moguće, da izvršite neki vid pritiska na zakupca da nastavi da izmiruje obaveze. Mi, kako sam vas ranije obavijestio, nemamo nikakvu komunikaciju sa njima, njima je naloženo da ne komuniciraju sa nama, jedino preko advokata dok traje arbitražni postupak”, naglasio je Đurašević u dopisu.

“Vijestima” je u “Adriatic propertiesu” rečeno da će rente za zakup biti izmirene.

HTP “Miločer” založila je kamenu vilu 600 u Miločerskom parku kao kolateral za kredit koji je ta vladina firma 2016. uzela kod Univerzal capital banke, čiji je jedan od vlasnika kompanija “Adriatic properties”, zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer.

Stari hotel “Kraljičina plaža” je porušen, i na njegovom mjestu, te placu uz njega, gradi se novi hotel sa depadansom, sa 66 apartmana za tržište.

Kompanija “Adriatic properties” je zaključila ugovor sa HTP “Miločer” o višedecenijskom zakupu nekadašnjeg hotela “Kraljičine plaže” te zemljišta, na ime koga kvartalno uplaćuje po 87 hiljada eura. To je, inače, jedini prihod HTP “Miločer” koja je u stoodstotnom vlasništvu Vlade. Osim ugovora sa HTP “Miločer”, 2007. zaključen je ugovor i sa tadašnjim vlasnikom grada hotela Sveti Stefan i Vile Miločer, Hotelskom grupom “Budvanska rivijera”, koja je takođe kompaniji grčkog biznismena Petrosa Statisa dala u trodecenijski zakup ove najznačajnije turističke objekte na crnogorskojj obali. U međuvremenu, vlasništvo je preneseno na firmu “Sveti Stefan hoteli” AD, kojoj se kvartalno uplaćuje za zakup 380 hiljada eura.

Obje kompanije, i HTP “Miločer” i “Sveti Stefan hoteli” su uoči ljeta upozorile Vladu da im “Adriatic properties” nije izmirio dvije prve godišnje rente, te da će pokrenuti postupak raskida ugovora. “Adriatic properties” je u avgustu uplatio obje rate na račune ove dvije kompanije.

Vila Miločer
Vila Miločerfoto: Vuk Lajović

Pred međunarodnim Arbitražnim sudom u Londonu i dalje se vodi spor, koji “Adriatic properties” vodi zahtijevajući da mu se na ime kršenja ugovora isplati sto miliona eura.

Vlada je 15. januara 2007. dala zeleno svjetlo da se zaključi ugovor o zakupu na 30 godina hotela “Sveti Stefan”, vile “Miločer” i hotela “Kraljičina plaža”.

Potpis su tada stavili direktori HTP “Budvanska rivijera” i HTP “Miločer”, kao i predstavnici “Aidway investments limiteda” sa Britanskih Djevičanskih ostrva, Ministarstvo turizma i “Aman resorts management” iz Holandije.

Po tadašnjem ugovoru garantovana godišnja ukupna zakupnina je 1,6 miliona eura, ali je ugovorom i predviđeno da se zakupnina može revidirati svake treće godine. Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 miliona.

Statis
Statisfoto: Boris Pejović

Vlada, na čelu sa bivšim premijerom Zdravkom Krivokapićem, nakon deset godina skinula je oznaku tajnosti sa dokumentacije u vezi sa zakupom hotela “Sveti Stefan”, “Miločer” i “Kraljičina plaža”.

Advokatica Ana Đukanović, sestra bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića, pisala je 6. novembra 2012. tadašnjem premijeru Igoru Lukšiću, tražeći da se smanji zakup koji shodno ugovoru plaća “Adriatic properties”.

Nakon njenog dopisa, Vlada je 29. novembra te godine usvojila predlog aneksa za tri hotela i poslala ga Skupštini, koja je aneks usvojila tek nakon tri godine, jer tadašnja koalicija koju su činili DPS i SDP nije imala većinu u Skupštini koja bi podržala taj akt.

Kasnije je Đukanovićeva vlada dobila podršku dijela tadašnje Pozitivne i aneks za Sveti Stefan i Miločer je usvojen krajem jula 2015. godine. Aneks za Kraljičinu plažu usvojen je pola godine kasnije. Aneksom za Sveti Stefan produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona, na 1,1 milion eura. Aneksom za Kraljičinu plažu zakup je produžen sa 30 na 90 godina i omogućena je izgradnja kondo hotela, odnosno pola apartmana će biti za prodaju, a pola za hotelsku djelatnost. Lider Pozitivne Darko Pajović, koji je presudio da se ugovor produži, je nakon toga spasao Vladu Mila Đukanovića, postao predsjednik Skupštine, a potom i ambasador Crne Gore u Kini.

Bonus video: