Eurostat neće pratiti popis u Crnoj Gori

"Stav je da su države u regionu adekvatno pripremljene da sprovedu popis stanovništva"

11939 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska kancelarija za statistiku (Eurostat) neće pratiti popis u Crnoj Gori.

To se zaključuje iz odgovora direktorice Eurostata Mariane Kotzeve, direktoru Uprave za statitstiku Monstat Miroslavu Pejoviću.

Na sajtu Monstata objavljena je komunikacija između Uprave za statistiku i Eurostata na temu monitoringa procesa sprovođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2023.

"Od krucijalne važnosti je da Vaša institucija sprovede ovu značajnu statističku aktivnost na profesionalan i nezavisan način. Kao što smo Vas informisali u pismu od 3. marta 2023., nije bilo nijedne monitoring misije praćenja od strane Eurostata u državama Zapadnog Balkana tokom ovog kruga popisa i nijedna se ne planira za buduće popise, uključujući i u Crnoj Gori", navodi se u pismu Kotzeve koje je upućeno Pejoviću.

Dodaje se da je Crna Gora tražila i dobila tehničku pomoć EU za određene aktivnosti u vezi sa popisom, kao što je unos podataka, obrada i diseminacija.

"Nakon godina pružanja tehničke pomoći, uključujući učešće u radnoj grupi Eurostata za popis stanovništva i stanovanja kao posmatrača, stav je da su države u regionu adekvatno pripremljene da sprovedu popis stanovništva. Dozvolite mi da Vam još jednom poželim uspješno sprovođenje popisa", navela je Kotzeva.

Bonus video: