Mještani Bokova, Đinovića i Kosijera podnijeli krivičnu prijavu protiv zapošljenih u MKI

"Prijava je podnijeta protiv NN lica u Ministarstvu kaptalnih investicija i Vladi zbog kršenja prije svega Ustava Crne Gore, a zatim i međunarodnih konvencija čija je Crna Gora potpisnik kao i kršenja niza zakona prilikom odabira sporne lokacije, a zatim i davanje iste u koncesiju", kazao je Adžić

2822 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predstavnici mjesne zajednice Bokovo, Đinovići i Kosijeri podnijeli su Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv zapošljenih NN lica u Ministarstvu kapitalnih investicija i Vladi zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja u vezi sa krivičnim djelom nesavjesnog rada u službi.

Mještani cetinjskih sela Đinovići, Kosijeri, Štitari i drugih se već neko vrijeme protive izgradnji kamenoloma na lokalitetu Milošev krš u toj Opštini.

"Prijava je podnijeta protiv NN lica u Ministarstvu kaptalnih investicija i Vladi zbog kršenja prije svega Ustava Crne Gore, a zatim i međunarodnih konvencija čija je Crna Gora potpisnik kao i kršenja niza zakona prilikom odabira sporne lokacije, a zatim i davanje iste u koncesiju. Kao sto sama tužba navodi cijeli postupak je prije svega vođen tajno, sa nizom nepravilnosti što za krajnju posledicu ima namjeru da se devastira šire podrucje tri mjesne zajednice", kazao je "Vijestima" jedan od mještana sela Đinovići, Nikola Adžić.

On je ranije pojasnio da mještani traže obustavu svih planiranih radova na Miloševom kršu i da su spremni na proteste i blokade puteva, a pravdu će, kako je tada kazao, tražiti i pred sudom ako bude potrebe.

Vlada je u februaru prošle godine na predlog Ministarstva kapitalnih investicija donijela koncesioni akt za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina, između ostalih i za lokalitet Milošev krš.

Nakon toga je Ministarstvo kapitalnih investicija raspisalo tender, pa je Ugovor o koncesiji za eksploataciju tehničko-građevinskog kamena u avgustu 2022. potpisan sa podgoričkom firmom "Inženjering put".

Bonus video: