EPCG do sada uplatila skoro 22,5 miliona eura za ekološku rekonstrukciju Termoelekrane Pljevlja

Radove na ekološkoj rekonstrukciji termoelektrane Pljevlja izvodi Konzorcijum DEC International – Bemax – BB Solar – Permonte

2003 pregleda 0 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Biljana Matijašević
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Biljana Matijašević

EIelektroprivreda Crne Gore izvođačima radova na ekološkoj reknstrukciji Termoelektrane Pljevlja do sada je uplatila skoro 22,5 miliona eura uključujući i avans, što je 41,33 odsto vrijednosti ugovora koji iznosi 54,43 miliona eura.

To se navodi u informaciji o aktivnostima na realizaciji projekta termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, koji je juče razmatrala Vlada.

Radove na ekološkoj rekonstrukciji termoelektrane Pljevlja izvodi Konzorcijum DEC International – Bemax – BB Solar – Permonte.

“Ovaj podatak govori da naša kompanija nema problema u finansiranju ovog značajnog projekta”, navodi se u informaciji koju je urađena na osnovu informacija prikupljenih od Elektroprivrede Crne Gore i Uprave za kapitalne projekte.

Konstatuje se i da je od 27. aprila 2022. godine kada je počelo izvođenjem do sada završeno 75 odsto građevinskih radova .

“ Zbog zimskih vremenskih uslova, 29.12.2022. je izvršeno konzerviranje gradilišta, pa se radovi nijesu izvodili do 15.4.2023. Tokom aprila je stigla i prva od ukupno predviđene tri šarže opreme. Vrijednost opreme pristigle u prvoj

šarži je 8.675.233 eura sa PDV-om”, navodi se u informaciji i pojašnjava da su početkom juna počeli radovi na mašinskim i elektro instalacijama.

Druga šarža opremevrijedna 13,76 miliona eura stigla je na gradilište tokom avgusta.

Očekivani rezultati projekta su smanjenje negativnih uticaja TE „Pljevlja“ na kvalitet vazduha, vode i zemljišta.

Projekat predviđa izgradnju novog sistem za odsumporovanje dimnih gasova i novog sistema za redukcije azotnih oksida u dimnim gasovima. Radiće se dogradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda i dogradnja postojećeg i izgradnja novog, pomoćna kotlarnica u gorionici, novi rashladni toranj, rekonstrukcija sistema unutrašnjeg transporta pepela i šljake, mjere zaštite od buke koju proizvodi TE, prigušivači buke, toplotni izvor za daljinsko grijanje Pljevlja.

Paralelno sa ekološkom rekonstrukcijom Termoelektrane radi se i na projektu Toplifikacije Pljevalja, odnosno izgradnji primarnog tolovoda od TE do grada.

“EPCG će kroz projekat obezbijedi pouzdani izvor toplotne energije i izgraditi toplovod od granica TE do gradske zone. Projekat izgradnje toplovoda podijeljen je u 3 faze i u toku su radovi na prvoj fazi u ukupnom iznosu od 2,5 miliona eura koje je obezbijedila EPCG.

“Prva faza Toplifikacija Pljevalja podrazumjeva izgradnju primarnog toplovoda prečnika 450 mm od TE Pljevlja do grada u I fazi 10 MW neregulisano oduzimanje pare sa turbine TE Pljevlja i priključenje šest najvećih potrošača u centru grada. U II fazi je planirano u smislu toplotnog izvora konačnih 2x22 MW – regulisano oduzimanje pare sa turbine i stvaranje uslova za 20 priključaka za cjelokupnu toplifikaciju grada. Izgradnja primarnog toplovoda DN 450 mm dužine oko 4,5 kilometara, koji se nastavlja na toplovod koji će biti izveden iz toplotno izmjenjivačke stanice do ograde TE u sklopu projekta Ekološke rekonstrukcije i biće izgrađeni sekundarni toplovodi do postojećih gradskih kotlarnica dužine oko 1,5 kilometar#, navodi se u informaciji.

Elektroprivreda Crne Gore planom javnih nabavki za 2022. predvidjela je je 2,5 miliona eura za izradu Glavnog projekta i izgradnju primarnog toplovoda od TE Pljevlja do grada a ta sredstva su prenijeta u 2023. godinu

Opština Pljevlja je budžetom za 2022. godinu bila obezbijedila oko 80.000 eura za projekat Toplifikacije Pljevalja i eksproprijaciju zemljišta, a budžetom za 2023. godinu iznos je povećan na 100.000 eura.

Uprava javnih radova Crne Gore kao potpisnik Ugovora o realizaciji projekta ili sada Uprava za kapitalne projekte Crne Gore u 2022. godini je obezbijedila finansijska sredstva iz kapitalnog budžeta Crne Gore za 2022. godinu u iznosu od 228.371 eura, a kapitalnim budžetom za 2023, opredijelila je 2,5 miliona eura. “Nakon revizije Glavnog projekta II i III faze i utvrđivanja potrebnih finansijskih sredstava za završetak cjelokupnog projekta izgradnje primarnog toplovoda iz kapitalnog budžeta obezbijediće se i preostala potrebna sredstva”, navodi se u informaciji.

Do sada je potpisan ugovor za Izradu Glavnog projekta i ostale tehničke dokumentacije cjelokupnog Primarnog toplovoda od TE Pljevlja do grada po fazama i izgradnju I FAZE primarnog toplovoda od TE Pljevlja do grada u dužini od oko 2,3 kilometra 7.11.2022. godine sa Konzorcijum „Roto-Term“ Pljevlja – „Syn-energy Tech“ Beograd.

“Projektant je uradio Idejno tehničko rješenje cjelokupne trase toplovoda od TE Pljevlja do grada u dužini od oko 6 kilometara, kojim je nakon pozitivnog izjašnjenja Revidenta stvoren uslov za izradu Glavnog projekta po fazama ili dionicama. Urađeni su svi potrebi elaborati za izradu Glavnog projekta, a u toku je projektovanje Glavnog projekta i dionice u dužini od 2,3 kilometra. Početak radova na izvođenju Primarnog toplovoda i dionica u dužini od 2,3 kilometra nakon pozitivne revizije glavnog projekta i dobijanja građevinske dozvole, se očekuje u IX mjesecu (septembar) 2023. godine u skladu sa ugovorom o vrijednosti 2,5 miliona eura koji finansira EPCG i UKP. Završetak Glavnog projekta II i III dionice sa svim priključcima za cjelokupnu Toplifikaciju grada se očekuje u X mjesecu (oktobru) 2023. godine. Tender za izvođenje svih preostalih radova na II i III deonici do kolektivnih kotlarnica u gradu i krajnjih potrošača, za šta su finansijska sredstva obezbjeđena u kapitalnom budzetu Crne Gore se očekuje u novembru i decembru. Opština Pljevlja kao treći partner u realizaciji projekta počinje aktivnosti na pripremi projektne dokumentacije za nastavak projekta sekundarne mreže toplovoda”.

Dodaje se i da je toplifikacija Pljevalja, projekat od ogromne važnosti za sve građane Pljevalja, nakon koje će biti ugašeno 6 najvećih kotlarnica u centru grada (prva faza projekta) i stvaranje uslova za novih 20 priključaka budućih zona toplifikacije.

Bonus video: