Manjak snijega Skijalištima donio minus veći od 200 hiljada eura

Kada su u pitanju rashodi, najviše novca je otišlo na neto zarade i to 532,28 hiljada eura, uz više od 210 hiljada po osnovu angažovanja Agencije i 81,98 hiljada eura na ostale naknade zaposlenih, borda direktora i naknade po ugovoru

9669 pregleda 8 komentar(a)
Tvrde da su u 2023. u dobiti 500 hiljada eura (Ilustracija), Foto: Skijališta CG
Tvrde da su u 2023. u dobiti 500 hiljada eura (Ilustracija), Foto: Skijališta CG

Manjak snijega u decembru, kasnije otvaranje skijaške sezone, prekidi u napajanju strujom, veći broj zaposlenih, loše vrijeme, otvaranje nove žičare i nepostojanje opreme za vještačko osnježavanje, neki su od razloga zbog kojih su državna “Skijališta Crne Gore” prošle godine poslovala sa minusom većim od 220 hiljada eura.

To su “Vijestima” zvanično kazali iz ove državne kompanije.

U sastav “Skijališta”, na čijem čelu se nalazi Đuro Milošević, ulaze ski-centri “Kolašin 1600”, “Cmiljača”, “Žarski”, “Jelovica”, “Torine”, kao i planinski centar Komovi.

Prema finansijskom izvještaju, ova firma je prošle godine imala više od 1,5 miliona eura prihoda, ali i rashode od 1,35 miliona pa je uz amotrizaciju i dodatne poslovne troškove kao što su održavanje, zakupi i reklame, njihov neto gubitak iznosio 224.107 eura. U istom izvještaju piše da su “Skijališta” godinu prije toga, odnosno tokom 2021. poslovala u plusu od 15,82 hiljade eura.

Kao glavni razlog za neostvarene prihode, iz “Skijališta” su naveli nedostatak snijega u decembru i kasnije otvaranje skijaške sezone. Pojasnili su da je sezona otvorena tek krajem decembra prošle godine te da je skijaška počela mjesec kasnije, odnosno 22. januara 2023. godine.

“Od 19. decembra 2021. godine do Nove godine ostvaren je promet od 136.000 eura. U decembru 2022. godine je ostvaren promet od 16 hiljada eura. Sama razlika u iznosu od 120.000 eura dovoljno govori”, navodi se u odgovoru “Skijališta”.

Iz ove kompanije su kazali da su smanjeni i planirani ljetni prihodi radi čestih prekida napajanja ski-centra “Kolašin 1600” električnom energijom. Problem je kako su pojasnili, uzrokovan građevinskim radovima na dionici Jezerina-Tunel-Klisura pri čemu je bilo nekoliko oštećenja na elektroenergetskim kablovima koji napajaju taj ski-centar.

“Sopstvenim novcem smo finasirali izmještanje kablova i obezbjeđivanje istih od daljih oštećenja”, pojasnili su oni.

Dodali su da su im za rentabilnost najvažnije snježne padavine, ali da zbog nepostojanja sistema za vještačko osnježavanje poslovanje ne mogu sa sigurnošću planirati.

Iz “Skijališta” su pojasnili da imaju 61 stalno zaposlenih koji rade u upravi i administraciji u Podgorici, ski-centru u Kolašinu i kancelariji u Mojkovcu ali i u kafe baru “Stari most”, koji je pod zakupom u istom gradu. Osim toga, istakli su da je dvadesetak radnika angažovano preko Agencije za zapošljavanje, dva po ugovoru o djelu dok je po državnom programu za stručno osposobljavanje, primljeno i osam pripravnika.

Tu radnu snagu, iz državne kompanije pravdaju time što su u februaru prošle godine otvorili žičaru “K7” i uz nju 11 kilometara novih staza. Dijelom zbog tih staza je kako navode, uloženo i 60 hiljada u osavremenjavanje i nabavku ski-opreme dok je izgradnja dvije tjubing staze uz promociju poligona za streličarstvo i pejntbol, koštala 120 hiljada eura. Zbog toga su, tvrde iz “Skijališta” angažovali nove radnike za rad na žičari, ski-traci i tjubingu tokom ljeta, redare na stazama, vozače tabača, čime se broj neophodan za rad ski-centra povećao u odnosu na 2021.

“Ovo povećanje broja radnika prouzrokuje veće troškove plata, tako da smo u tom dijelu imali dodatne troškove u odnosu na 2021. godinu. Takođe, imajući u vidu da u toku 2022. godine nismo imali skijanja zbog nedostatka snijega i loših vremenskih prilika, imali smo minimalne prihode u toku decembra te godine”, pojasnili su iz “Skijališta” i istakli da je prosječna neto plata u toj firmi 678 eura te da je značajno manje od državnog prosjeka od 750.

Iz državne kompanije su naglasili da im je u fokusu prethodne godine bila promocija ljetnjih sadržaja.

“Skijališta” su prošlu godinu planirala da završe sa plusom od tri hiljade eura pri čemu bi prihodi iznosili 1,643 miliona eura a rashodi 1,640 miliona, piše u prošlogodišnjem finansijskom planu te kompanije. Najviše prihoda očekivano je od usluga skijališta (ski-pasovi i ski-vožnje) tokom zimskih mjeseci, odnosno 445 hiljada eura.

Prema podacima u finansijskom izvještaju za 2022. godinu, državno preduzeće je od ovih usluga u stvari prihodovalo više od 500 hiljada eura uz gotovo 380 hiljada od ugostiteljstva. Od ukupnih prošlogodišnjih prihoda, značajan dio čine i reklamiranje i zakup, sa po više od 107 hiljada eura.

Kada su u pitanju rashodi, najviše novca je otišlo na neto zarade i to 532,28 hiljada eura, uz više od 210 hiljada po osnovu angažovanja Agencije i 81,98 hiljada eura na ostale naknade zaposlenih, borda direktora i naknade po ugovoru.

Očekuju bolji rezultat ove godine

Iz "Skijališta" su kazali da su za pedesetak skijaških dana tokom ove godine ostvarili promet viši od 1,2 miliona eura a da njihov polugodišnji finansijski bilans za 2023., pokazuje da su u dobiti od oko 500 hiljada eura.

"Rezultati ljetnje sezone pokazuju da je po pitanju prometa veća za 20 odsto u odnosu na prethodnu, tako da na kraju 2023. godine očekujemo pozitivan rezultat", navodi se u odgovoru te firme.

Bonus video: