DRI: Negativno mišljenje za potrošnju jer se nepravilnosti ponavljaju

Ministarstvo finansija dobilo pozitivno mišljenje na reviziju pravilnosti završnog računa budžeta za 2022.

3343 pregleda 1 komentar(a)
Kovačević i Dabović, Foto: Boris Pejović
Kovačević i Dabović, Foto: Boris Pejović

Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativno mišljenje na reviziju pravilnosti završnog računa budžeta za 2022. godinu zbog više nepravilnosti kod potrošačkih jedinica, dok su Ministarstvu finansija dali pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, kazao je danas na konferenciji povodom predstavljanja izvještaja član senata DRI Milan Dabović.

On je kazao da je ovo četvrti uzastopni negativni izvještaj za potrošačke jedinice, odnosno da je ta ocjena izrečena za 2019, 2020, 2021. i sada za 2022. godinu.

Dabović je navao da su razlozi za ova negativna mišljenja porast broja preporuka.

DRI je za 2018. godini našla nepravilnosti za 20 preporuka, dok su za 2019, u izvještaju koji je predstavljen u oktobru 2020, imali 44 preporuke.

"Za završni računa za 2020. date su 72 preporuke od čega je sedam bilo sistemskih. Za 2021. bilo je 50 preporuka od čega šest sistemskih. I za 2022 je sada dato 49 preporuka od čega je sedam sistemskih. Za prošlu godinu nam nije u zakonskom roku dostavljen poreski završni račun. Povećanje broja preporuka i nedostavljanje poreskog završnog računa nas je opredjelilo da damo negativno mišljenje. DRI nema odnos prema licima već prema sistemu i javnom novcu. Naš cilj je da kanališemo sistem u pravom smjeru", kazao je Dabović.

Dabović
Dabovićfoto: Boris Pejović

Ministarstvo finansija je dobilo pozitivno mišljenje, a jedina zamjerka - skretanje pažnje, je da informacioni sistem koji podržava glavnu knjigu trezora ne sadrži sve klase propisane pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji. Dabović je kazao i da sva pogrešna prikazivanja nisu materijalno značajna, ali da Ministarstvo treba da informacioni sistem pripodobi pravilniku.

On je kazao i da je završni račun značajno poboljšao način izvještavanja.

Kod potrošačkih jedinica nastavile su da se ponavljaju ocjene da se sklapaju ugovori o dopunskom radu suprotno zakonu o radu, da se ne uplaćuju doprinosi po osnovu nezapošljavanja invalidnih osoba, da se sklapaju ugovori o djelu za sistematizovana radna mjesta, da nema evidencije državne imovine, da se isplaćuje novac bez mišljenja Agencije za kontrolu državne pomoći, da se status vršioca dužnosti produžava duže od šest mjeseci,... Zbog ovih nepravilnosti su i date preporuke.

Dabović je naveo da će konačne efekti revizije završnog budžeta zavisiti od realizacije preporuka. Realizaciju preporuka DRI naknadno kontroliše, nakon isteka roka koji je dat za njihovu primjenu i ispravku nepravilnosti.

Od preporuka navedenim u izvještaju za 2021. godinu do sada je u potpunosti realizovano 28 odsto preporuka, a 24 odsto je dijelimično ispunjeno. Kod četiri odsto preporuka je konstatovano da realizacija nije primjenljiva, a za isto toliko nije utvrđen status. Nije realizovano 40 odsto preporuka.

Član Senata DRI Nikola Kovačević najavio je da se završava revizija za jedno ministarstvo, kao i za Morsko dobro, CEDIS i Montefarm.

Bonus video: