Saradnja i umrežavanje suštinski značajni za podsticanje rasta efikasnog i inovativnog ekosistema

Organizovana konferencija o digitizaciji tokom i nakon pandemije koronavirusa

1306 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privredna komora Crne Gore
Foto: Privredna komora Crne Gore

Saradnja i umrežavanje suštinski su značajni za podsticanje rasta efikasnog i inovativnog ekosistema, ocijenjeno je na konferenciji o digitizaciji tokom i nakon pandemije koronavirusa, koju je organizovao Univerzitet Donja Gorica (UDG) u saradnji sa Privrednom komorom (PKCG).

„Saradnja i umrežavanje su od suštinskog značaja kako bi osigurali da se samo najbolje prakse izvoze u druge regione, dok se istovremeno uvozi neophodna stručnost, kako bi se podstakao rast efikasnog i inovativnog ekosistema“, saopšteno je na konferenciji koju je organizovao UDG, kao koordinator projekta DigNest, koji kroz program Erasmus+ finansira EU.

Na Konferenciji su, pored predstavnika projektnih partnera, učestvovali i predstavnici mikro, malih i srednjih preduzeća s akcentom na sektore IT, poljoprivrede i zdravstvenog turizma.

Konferenciju je otvorila profesorica na UDG-u, Ivana Ognjanović, koja je kazala da je cilj projekta da podrži modernizaciju visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori i ojača njihovu saradnju sa vodećim preduzećima na tržištu.

Privredna komora Crne Gore
foto: Privredna komora Crne Gore

Na taj način bi se, kako je objasnila, osiguralo da se diplomci, budući stručnjaci i radna snaga uspješno prilagode digitalnom dobu.

Poseban naglasak na konferenciji stavljen je na promjene koje su nastale kao posledica pandemije, koja je pitanje digitizacije i dogitalne transformacije stavila visoko na listu prioriteta, ne samo u zemljama obuhvaćenim projektom, već i čitavom svijetu.

Konferencija je kroz dva bloka prezentacija obuhvatila pitanja digitizacije u obrazovanju i digitalnog unapređenja inovacija.

PKCG je na konferenciji predstavila projekat CBC Interreg Italija – Albanija – Crna Gora (PHASE).

„Kao nastavak projektnih aktivnosti, tokom trajanja Konferencije o ekonomiji održane prošle sedmice, realizovane su aktivnosti usmjerene na promociju DigNest projekta. Zainteresovani učesnici, njih oko 300, imali su priliku da razgovaraju sa koordinatorima, kao i crnogorskim i partnerima EU koji implementiraju taj projekat“, saopšteno je iz PKCG.

Bonus video: